Aproximativ 300 de persoane au participat miercuri, în Parcul Reconcilierii din municipiul Arad, la manifestările organizate de filiala județeană a UDMR, cu ocazia împlinirii a 169 de ani de la declanșarea Revoluției de la 1848 din Ungaria, declarată Ziua maghiarilor de pretutindeni.

Între oficialitățile prezente la manifestări s-au aflat prefectul Cosmin Pribac, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, viceprimarul Călin Bibarț, consulul Ungariei la Cluj, Kecskes Tibor, deputatul Farago Peter, președintele UDMR Arad.

Mesajele premierilor român și maghiar, Sorin Grindeanu și Viktor Orban, au fost transmise de prefectul Cosmin Pribac, respectiv de consulul Kecskes Tibor, rostind, de asemenea, alocuțiuni primarul Gheorghe Falcă și deputatul Farago Peter, liderul UDMR Arad.

Manifestările din Parcul Reconcilierii s-au încheiat cu festivitatea depunerii de coroane și jerbe de flori la Monumentul Libertății, respectiv la Arcul de Triumf dedicat Revoluției de la 1848 din Țările Române.

În Parcul Reconcilierii s-a aflat, în același timp, și un grup de reprezentanți ai Partidului ‘Noua Dreaptă’, în frunte cu liderii Tudor Ionescu și Angel Popescu, care purtau un uriaș drapel tricolor având o suprafață de circa 100 de metri pătrați, panglici și drapele ale partidului.

‘La fel ca și în anii trecuți, manifestările comemorative din acest an s-au desfășurat în spiritul celor cu care ne-am obișnuit în ultimii ani, de când, aici, în România, am constatat că modul de abordare a Zilei Maghiarilor de Pretutindeni s-a schimbat simțitor. Statuia Libertății, Arcul de Triumf dedicat Revoluției de la 1848 din Țările Române, întreg Parcul Reconcilierii inaugurat în 2005, dau o notă aparte comemorării Revoluțiilor de la 1848, atât pentru comunitatea românească, cât și pentru cea maghiară’, a spus, la finalul manifestărilor comemorative, deputatul Farago Peter.

După încheierea manifestărilor comemorative din Parcul Reconcilierii, în sala mare a Teatrului Clasic ‘Ioan Slavici’ a avut loc un spectacol folcloric, susținut de ansambluri folclorice aparținând comunității maghiare din județul Arad.

Sursa: agerpres.ro

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.