Grădina Zoologică ”Prof. Ioan Crișan” din Reșița și-a redeschis porțile, după finalizarea lucrărilor de modernizare începute în 2011. Spațiul dedicat animalelor aproape s-a triplat, de la două hectare, la 5,6 hectare, toate normele europene fiind respectate.

Fondurile necesare lucrărilor de modernizare au provenit, în proporţie de 75%, de la Ministerul Mediului, iar restule cheltuielilor au fost suportate de la bugetul local. Suma totală cheltuită pentru reabilitarea grădinii zoologice este de peste 7,3 milioane de lei.

În premieră, grădina zoologică are o clinică veterinară proprie, cu medic de specialitate, cu centru de carantină, clădire educațională, precum și un amfiteatru în aer liber, pentru elevi sau grupuri organizate. Au fost realizate 22 de adăposturi pentru animale, diverse cabine, un magazin de suveniruri, au fost extinse vestiarele, reamenajată bucătăria și sediul administrativ. Au fost împrejmuite adăposturi, realizat un lac pentru păsări de apă, cuști de tip clădire și îngrădiri speciale pentru animale periculoase, conducte de apă brută și potabilă, rețea de canalizare manajeră, pe 1.400 de metri liniari, ziduri de sprijin, hidranți, cișmele publice, parcare.Suprafața construită este de circa 2.500 metri pătrați. Există, în plus, un kinder zoo, precum și adăposturi pentru noi specii de animale cum sunt: zimbrul, jaguarul, sconcsul, emu, lama, mara și cerbul lopătar.

Primarul Mihai Stepanescu spune că aceasta e mai mult decât o grădină zoo, pentru că ea reprezintă un centru, inclusiv de studiu în domeniu, existând toate facilitățile pentru acest lucru și un loc de relaxare pentru reșițeni. Animalele noi au fost aduse cu destule eforturi, dar grădina va pune accent pe fauna autohtonă, fără a neglija nici speciile exotice.

Grădina zoologică reșițeană a luat ființă în 1955, dar a fost inaugurată oficial abia în 1965. În acest moment, potrivit directorului Dorel Ianoși, la Zoo Reșița există 30 de specii distincte, cu 170 de capete de animale Prețurile pentru vizitarea grădinii sunt de 2,5 lei pentru adulți și un leu pentru copii, dar pentru copiii în grupuri organizate accesul va fi gratuit.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.