Spitalul Judeţean din Reşiţa va avea în curând un aparat tomograf de ultimă generaţie, după o investiție de aproape 800.000 de euro. Noul dispozitiv medical de înaltă performanță va primi în maximum 15 zile autorizaţia de funcţionare  și va putea fi pus la dispoziția reșițenilor.

Computerul tomograf cântăreşte 3, 5 tone şi a fost instalat într-o încăpere special amenajată pentru acesta. Managerul spitalului din Reșița, Dumitru Secăşan, spune că toate procedurile administrative vor fi gata până la final de decembrie, iar din luna ianuarie a anului viitor pacienţii vor putea beneficia de primele tomografii.

Achiziţionarea acestui tomograf a fost posibilă prin Programul IPA pentru Cooperare Transfrontalieră România-Serbia. Proiectul depus s-a intitulat ”Sănătate fără frontiere” şi își propunea creșterea calității actului medical în regiune. Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia este continuarea programelor de cooperare transfrontalieră dintre România și Serbia derulate în perioada precedentă, un program ce reprezintă a doua fază a Instrumentului de Nouă Vecinătate, aprobat de Comisia Europeană în data de 27 martie 2008, pentru perioada 2007 – 2013.

Existența condițiilor de bază pentru cooperarea transfrontalieră, oferite de cele două programe anterioare, au favorizat implementarea noului instrument integrat de cooperare transfrontalieră, implementat la graniţele externe ale Uniunii Europene, cu statele candidate și potențial candidate, începând cu anul 2007. Astfel, procesul de programare a fost lansat la Timişoara în 30 mai 2006, bazându-se pe informațiile din Documentul Comun de Programare aferent pentru Programul de Vecinătate România-Serbia 2004-2006 şi pe datele primite de la Institutul Naţional de Statistică din România.

Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia este finanţat de Uniunea Europeană prin Instrumentul de Asistenţă pentru Preaderare (IPA), Componenta Transfrontalieră şi cofinanţat de Statele Partenere în Program, fiind rezultatul efortului de cooperare dintre autorităţile locale, regionale şi naţionale ale României şi ale Republicii Serbia, sprijinite de către Delegaţia Comisiei Europene.

Obiectivul general al programului este de a realiza o dezvoltare economico-socială durabilă şi echilibrată a regiunii de graniţă dintre România și Serbia, prin creşterea competitivităţii economice globale a acestei regiuni şi prin îmbunătăţirea calităţii vieţii comunităţilor din zona de graniţă a ambelor ţări.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.