Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în colaborare cu Primăria Comunei Ribița și Biblioteca Comunală Ribița, a organizat astăzi, 4 decembrie 2013, în satul Crișan, un eveniment aniversar dedicat împlinirii a 100 de ani de la nașterea poetului Vlaicu Bârna.

La Casa Memorială „Vlaicu Bârna” s-a dezvelit o placă memorială conținând textul: „S-a dezvelit această placă la împlinirea a 100 de ani de la nașterea poetului Vlaicu Bârna (1913 – 2013).” La Căminul Cultural „Viorel Brana” din satul Crișan, a fost prezentată biobibliografia scriitorului Vlaicu Bârna de către învățătorul Marinoff Eugen, după care  personalitatea poetului a fost evocată de către primarul Comunei Ribița, Ioan Faur și managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Ioan Sebastian Bara. Au mai avut alocuțiuni , dr. Ioachim Lazăr: „Despre romanele istorice ale scriitorului Vlaicu Bârna”, nepotul lui Vlaicu Bârna, Vlaicu Bota, poeta Mariana Pândaru, poeta Paulina Popa și prof. Gligor Hașa. A urmat un recital de poezie din opera poetului Vlaicu Bârna, susținut de elevii claselor I-IV de la Școala Generală din Crișan și  V-VIII ai Școlii Gimnaziale „Pr. Iosif Comșa” din Ribița.

Ziua dedicată memoriei lui Vlaicu Bârna s-a încheiat cu un concert de colinde susținut de elevele Școlii Gimnaziale Ribița.

Am fost în inima Țării Moților, cu mare bucurie și cu adâncă emoție. Din aceste locuri atât de încărcate de istorie, de zbucium și durere, au plecat oameni mari, oameni care au făcut cinste acestor locuri. Unul dintre ei a fost poetul, prozatorul și memorialistul Vlaicu Bârna, cel care în urmă cu exact un secol a văzut aici lumina zilei, în casa unor moți din satul Vaca, azi Crișan. Este un prilej de mare satisfacție pentru noi să omagiem figura acestui scriitor român care până în ultima clipă a vieții sale a iubit Țara Moților cu o dragoste fierbinte, a evocat-o în scrierile lui, a căutat să meargă pe firul istoriei și să învie figuri emblematice din acest măreț Panteon al neamului nostru, a declarat managerul Bibliotecii din Deva, Ioan Sebastian Bara.

Întreaga creație a lui Vlaicu Bârna este inspirată din istoria Patriei, din întâmplările petrecute în urmă cu mulți ani în inima Apusenilor. După ce a fost un strălucit student al Facultății de litere din Bucureștiul anilor 1930, avându-i ca profesori pe Ovid Densusianu și Mihail Dragomirescu, Vlaicu Bârna se dedică total creației literare, gazetăriei militante. În anii negri în care Ardealul a fost sfâșiat și rupt din inima Țării, a scris articole pline de dramatism, dar și de încredere în viitor, în revistele bucureștene Ardealul și Câmpia Libertății. Întreaga lui creație a fost axată pe evocarea fie a frumuseților patriei, fie a eroilor ei neasemuiți.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.