Municipiul Timișoara va avea – în premieră națională – prima centrală de ardere a deșeurilor,  în vederea obţinerii de energie termică şi electrică. Municipalitatea a anunțat astăzi semnarea unui contract în valoare de 66 de milioane de euro cu  SC Romelectro SA, durata de execuție a investiției fiind de 24 de luni.

Incineratorul de deşeuri va fi realizat în cadrul CET Sud, pe Calea Şagului, energia electrică ce va fi produsă aici urmând să asigure  15% din energia termică necesară oraşului, dar și energie electrică ce va fi vândută sistemului energetic național. Reprezentanții primărieie susțin că prin vânzarea energiei electrice se vor obține bani care apoi vor constitui subvenţie la factura de energie termică.

Astăzi, 12 decembrie 2013, la sediul Primăriei Municipiului Timişoara a fost semnat contractul de proiectare şi execuţie a centralei de ardere a deşeurilor combustibile (energetice), în valoare de 66 de milioane de euro, cu TVA, care va fi construită în perimetrul CET Sud. Investiţia este prima de acest fel din România şi vizează arderea deşeurilor şi obţinerea de energie termică şi electrică. Energia termică va fi folosită în sistemul actual de distribuţie al oraşului, energia electrică rezultată va fi vândută sistemului energetic naţional, iar banii astfel obţinuţi vor constitui subvenţie la factura de energie termică”, au anunțat într-un comunicat reprezentanții municipalității.

De gestionarea noului incinerator se va ocupa societatea International Recycling Energy (IRE), având ca acţionari Consiliul Local Timişoara, compania Colterm şi Raroma Services AG, societate care a fost constituită în acest scop. Investiţia va fi realizată printr-un credit furnizor. Licitaţia pentru incineratorul de la CET Sud a fost iniţiată anul trecut, dar au apărut nenumărate cereri de clarificare şi contestaţii. În primăvara aceasta primarul Nicolae Robu solicita public ajutorul SRI, nemulţumit că o firmă blochează licitaţia pentru această investiție.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.