Ziua de 18 decembrie este Ziua Minorităţilor Naţionale din România. La 18 decembrie 1992 Adunarea Generală a ONU a adoptat ”Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase”, primul document internaţional care oferă o garanţie a respectării drepturilor minorităţilor în cadrul general de apărare a drepturilor omului, declaraţie la care au aderat zeci de state din toată lumea. Recunoscând importanţa momentului, o serie de state, printre care și România, au declarat ziua de 18 decembrie a fiecărui an ca Zi a minorităţilor naţionale.

În vestul țării, Ziua Minorităţilor Naţionale este sărbătorită – la fel ca în fiecare an – de către etnicii germani din Banatul Montan.  Manifestările organizate vor avea loc începând cu ora 16.30 la Biblioteca Germană ”Alexander Tietz” din Reșița.

Întrucât în acest an se împlinesc și 150 de ani de la inaugurarea primei linii ferate montane de pe teritoriul țării noastre, Oravița-Anina, așa-numitul Semmering Bănățean, Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin a marcat sărbătoarea minorităților cu un vernisaj de fotografii ale profesorului Francisc Finta, având ca tematică această adevărată minune inginerească. La 15 decembrie 1863 se inaugura această cale ferată de o importanță economică extraordinară pentru regiune, iar inginerii și proiectanții de origine germană ai Semmering-ului Bănățean merită întrega recunoaștere și recunoștință a noastră, a tuturor.

Programul dedicat Zilei Minorităţilor Naţionale din România cuprinde şi un intermezzo muzical prezentat de formaţia „Banater Bergland”. Despre semnificaţia zilei va vorbi dr. ing. Christian Paul Chioncel, vicepreşedintele Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin.

În România sunt oficial 19 minorităţi etnice recunoscute, ele având și reprezentanţi în Parlamentul României.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.