“Voluntari pentru Geoparc” s-a intitulat evenimentul care a avut loc ieri la la Colegiul Național I.C. Brătianu din Hațeg, judeţul Hunedoara. Este vorba despre un proiect care se adresează în principal tinerilor care doresc să se implice în dezvoltarea Țării Hațegului, proiect lansat de Universitatea din București – Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, prin Asociația Drag de Hațeg.

Tinerii care doresc să se implice în activităţile Geoparcului au participat la eveniment. Nucleul grupului de voluntari va fi asigurat de elevii de la  I.C. Brătianu din Hațeg, alături de studenți de la Universitățile din București și Petroșani, cărora li se poate alătura oricine dorește să se implice în proiectele GDTH.

În 2014 ne propunem să inițiem cel mai interesant program de voluntariat din România. Avem multe proiecte pe care dorim a le realiza anul viitor și dorim ca un număr cât mai mare de persoane să se implice în activitățile comune. Proiectele noastre sunt pentru oameni, pentru dezvoltarea și promovarea zonei și de aceea dorim să le punem în practică împreună cu toți cei care doresc să se implice, să simtă și să adopte spiritul Țării Hațegului”, apreciază dr. Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului

Voluntarii vor putea fi implicați în proiecte permanente sau temporare. Proiectele permanente vor viza asigurarea permanenței în punctele de informare turistică, ghidaj și interpretare a traseelor și a punctelor de vizitare, mentenanța buletinului de informare InfoGeoparc, activități online etc. Proiectele temporare se referă la organizarea și desfășurarea de evenimente, scriere și management de proiecte, mobilități și schimburi interne sau internaționale, participarea la cursuri, seminarii, cercetări în teren, întreținere și creare de noi trasee. Efortul voluntarilor va fi recunoscut prin acordarea de adeverințe, iar cei care vor efectua peste 120 de ore de voluntariat vor fi recompensați cu un certificat de recunoaștere a competențelor după modelul european.

Geoparcul Dinozaurilor este un parc natural ce cuprinde întreaga Țară a Hațegului și care protejază și valorifică natura și cultura acestui spațiu. Geoparcul a fost declarat arie protejată de interes național în 2004. Din anul 2005 geoparcul a fost acceptat în Rețeaua Europeană a Geoparcurilor și în Rețeaua Globală (sub egida UNESCO) a Geoparcurilor. Din anul 2007 are în interiorul său două zone denumite „Situl Strei-Hațeg” și „Culoarul Rusca Montană – Țarcu – Retezat”, ca situri NATURA 2000, în vederea conservării habitatelor naturale și a speciilor de plante și animale sălbatice de interes comunitar. Geoparcul are un statut special datorită gradului ridicat de locuire care implică o preocupare deosebită pentru dezvoltarea locală. Această arie protejată cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Factorul cheie care personalizează acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de vârstă Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Hațeg sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea geoparcului este realizată de Universitatea din Bucureşti.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.