Centrul Naţional pentru Statistică şi Informatică în Sănătatea Publică (CNSISP)  a publicat, în buletinul informativ pe care îl editează, cele mai recente date statistice referitoare la principalii indicatori ai cunoaşterii stării de sănătate pe semestrul I al anului trecut.

Datele statistice sunt prezentate în comparaţie cu cele similiare ale anului 2012 şi arată o creştere alarmantă a incidenţei unor boli pentru judeţele din vestul ţării. În judeţul Arad, 3,8 % dintre locuitori sunt bolnavi de cancer, fiind înregistrate 942 de cazuri noi în cursul semestrului I al anului 2013.  În judeţul Caraş-Severin, 313 persoane  (2,4% din populaţie) s-au îmbolnăvit de cancer în primul semestru al anului trecut, în timp ce în judeţele Hunedoara şi Timiş a crescut numărul bolnavilor cu 714 (1,2% din populaţia judeţului), respectiv cu 733 (2% din populaţia judeţului). Media naţională pentru această boală este de 2%, iar în vestul ţării doar judeţul Hunedoara este sub media naţională, Aradul fiind fruntaş la incidenţa acestei boli.

Judeţul Arad este fruntaş în  Regiunea Vest şi în ceea ce priveşte incidenţa cazurilor de tuberculoză cu 11,4 cazuri noi la suta de mii de locuitori în primul semestru al anului 2013. Bolile hipertensive plasează judeţul Hunedoara în fruntea unui top al Regiunii Vest, aici fiind înregistrate 36,9% din totalul cazurilor din regiune. Urmează judeţul Timiş cu un procent de 36% din total. Judeţul Arad are o incidenţă a acestor boli mai mică, fiind înregistrate doar 3,5% din totalul regional. Bolile pulmonare cronice aduc din nou judeţul Hunedoara în fruntea topului regional cu 33,8% din total, urmat de judeţul Arad cu 27,2 procente din totalul regional. Judeţul Hunedoara are şi  cea mai mare incidenţă a bolilor cerebrovasculare, hipertensive şi pulmonare cronice (1,91%, 12,97% şi 2,51% din totalul populaţiei judeţului).

Structura cauzelor de deces în Regiunea Vest demonstrează că principala cauză de deces este reprezentată de boli ale sistemului circulator: 59,8%, dintre care boli cardiace ischemice şi boli cerebro-vasculare. Locul al doilea este ocupat de neoplasm (tumori) – 20,2%, urmat de boli ale sistemului respirator – 6,2%, boli ale sistemului digestiv – 4,1%, leziuni, otrăviri alte consecinţe ale unor cauze externe – 3,7%, alte cauze – 6%.

Medicii atrag atenţia că stilul de viaţă este cel care conduce la creşterea incidenţei acestor boli, stress-ul şi alimentaţia nesănătoasă fiind principalele cauze.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.