La mai bine de un an după moartea sa, cel supranumit ”doinitorul Banatului”, Achim Nica, a fost omagiat în comuna sa natala, Obreja. Sâmbătă, în sala căminului cultural ”Achim Nica” din Obreja s-a desfășurat un spectacol folcloric, cu participarea a unor soliști de renume din Banat și ansambluri folclorice cu tradiție, printre care ansamblul folcloric „Iedera”, din Oţelu Roşu, „Semenicul”, din Reşiţa, dar şi cel al Şcolii Gimnaziale din Obreja.
Achim Nica, una dintre marile voci ale Banatului, a plecat să le cânte îngerilor în noiembrie 2012. Avea aproape 83 de ani și suferea de o boală cruntă. A plecat, dar vocea sa a rămas în înregistrări să le alinte suferința oamenilor care îl ascultă. Cei care îi aud doinele spun că vocea sa are parcă darul de a alina durerea. Sătenii din comuna lui natală, Obreja, nu l-au uitat și,  în dorința de a omagia omul, doinitorul, brandul cultural – cum spunea chiar Ionesie Ghiorghioni, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin – au organizat o manifestare omagială.
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraș-Severin, a organizat simpozionul „Achim Nica – un doinitor de excepţie al Banatului”, la care au luat parte peste 30 de folcloriști din județul Caraș-Severin și Timiș. Concluziile acestui simpozion sunt acelea că este necesară revigorarea cântului, a doinei, în zona Banatului, inclusă în patrimoniul intangibil al UNESCO, etnografii vorbind și despre rolul rapsozilor și a graiului bănățean transmis prin cântec. În acest context, primarul comunei Obreja, Petru Pop, a declarat că de la anul Festivalul va deveni concurs de interpretare vocală,  în care se va pune accent pe doină. Moștenirea lui Acim Nica trebuie  valorificată, doina din Banatul Montan trebuie promovată în continuare, iar noua geerație de cântăreți de muzică populară trebuie încurajată să meargă pe cărarea deschis de Nica.
Achim Nica s-a născut  în 20 ianuarie 1930 în localitatea cărășeană Obreja și de mic a cântat alături de mama și bunica lui. La 10 ani învățătorul i-a remarcat vocea, dar cariera și-a început-o de-abia la 30 de ani. În perioada 1965 – 1975 Achim Nica a activat la Orchestra „Doina Banatului” din Caransebeș. La baza repertoriului promovat de Achim Nica au stat încă de la început doinele.  A editat de-a lungul carierei un număr de opt discuri Electrecord, realizate între anii 1962 – 1979.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.