Dacă oamenii de ştiinţă nu au inventat încă reţeta nemuririi, atunci cu siguranţă că instituţiile de credit sunt pe cale de a o face.  O pensionară din Arad are datorii pe care le-ar putea plăti pe parcursul următorilor  1844 de ani. 

Datoria bătrânei din Arad este una de aproape 3 milioane de lei noi,  iar veniturile sale ca pensionară sunt de numai 400 de lei.  Pentru a plăti această datorie imensă, statul i-a pus poprire pe un sfert din pensie, adică pe 131 de lei lunar. Ca să se absolve de datorie, cu banii care i se reţin lunar din pensie, pensionara ar trebui să tră­iască, nici mai mult nici mai puţin de  1.844 de ani.

Casa de Pensii, cea care a pus în aplicare poprirea,  are calitatea de terţ poprit în relaţia pensionarilor cu ins­tituţii, autorităţi publice locale  sau persoane juridice îndreptăţite să recupereze debite în baza unor titluri executorii. În acest caz incredibil, poprirea s-a făcut la solicitarea Administraţiei Generale a Finanţelor Publice, întrucât datoria de aproape 2,9 milioane de lei reprezintă răspundere patrimonială şi cheltuieli judiciare.

 În situaţii de acest gen a fost pronunţată o sentinţă judecătorească cu privire la atragerea răspunderii patrimoniale, acţionarilor unei firme. Avem aproximativ 100 de cazuri în care, persoane fizice răspund cu propriile venituri şi bunuri pentru datorii ale unor firme, la bugetul statului. De asemenea, de menţionat că, în cazul răspunderii patrimoniale, datoriile se moştenesc de către rude“, a declarat Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al Admi­nistraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Arad.

Cazul arădencei nu este unul singular în ţară. Mii de pensioari au popriri pe venituri la solicitarea băncior sau a statului.  În judeţul Arad, într-un top al datoriilor, după prima poziţie ocupată de această pensionară, mai sunt alţi doi vârstnici care au de înapoiat zeci de mii de lei. Cel de al doilea pensionar datornic al judeţului are de dat înapoi unei bănci 783.117 de lei, iar pe locul trei în rândul celor mai mari pensionari datornici figurează un vârstnic cu datorii de 682.168 de lei.

Reţinerea din pensia unui datornic nu poate depăşi mai mult de 30% din valoarea totală a pensiei.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.