Peste 30 de elevi din Țara Hațegului înscriși în programul ”Voluntari pentru Geoparc” au aflat cum pot urma un stagiu de voluntariat în străinătate prin Serviciului European de Voluntariat (SEV) chiar de la tineri români și străini implicați în acest program.

Ioana Bere, coordonator de programe la Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, împreună cu Lisa Kostner din Austria și Viviane Clemens din Germania, toate trei beneficiare ale unor stagii SEV, le-au explicat elevilor ce pași trebuie să parcurgă pentru a se înscrie într-un astfel de program, care sunt beneficiile obținute, dar și cum pot depăși mai ușor obstacole pe care le-ar putea întâmpina. De asemenea, ele  au povestit propriile experiențe și cum le-a ajutat programul de voluntariat SEV să își reevalueze opțiunile în viață și în carieră. Ioana a petrecut în anul 2011șapte luni într-o mică, dar extrem de friguroasă așezare din vestul Finlandei, unde a lucrat ca voluntar la grădinița locală, iar Lisa și Viviane urmează acum stagii de voluntariat în Cluj-Napoca, unde fac animație pentru copiii bolnavi înternați în spital.

Nu cred că aș fi putut să citesc undeva despre toate lucrurile care mi s-au întâmplat  în timpul stagiului, și, cu siguranță, ele au avut un  impact major  atunci când le-am trăit pe viu, cu toate simțurile mele. Ca urmare a acestor experiențe am învățat câteva  chestiuni foarte importante.  În primul rând, faptul că  fiecare suntem responsabili să identificăm momentele din viață care au un impact major asupra noastră și – mai mult decât atât – care sunt factorii care determină aceste experiențe. Și odată ce descoperim aceste puncte, ține de noi să căutăm cât mai multe cadre în care să trăim astfel de experiențe și în felul acesta să ne asumăm și să ne luăm în propriile mâini responsabilitatea procesului de dezvoltare continuă. Pentru că, așa cum spune un proverb, educația nu se primește, ci ea se construiește”, a concluzionat Ioana.

Lecțiile de viață ale celor trei voluntare i-au impresionat pe eleviii care au luat parte la evenimentul intitulat ”Poți să ai lumea la picioare”, desfășurat la sediul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului.

[one_third boxed=”true”] ”Prezentarea fetelor a fost benefică și a transmis mult mai bine mesajul pe care ele au dorit să îl transmită decât o reclamă pe internet sau un articol. Mărturiile din propriile lor experiențe ne-au făcut oarecum să ne transpunem în acel cadru, să ne imaginăm cum ar fi dacă am merge și noi acolo. Faptul că am putut pune întrebări și am primit explicații a fost un factor cheie în a prinde drag de acest proiect și ne-a ajutat să ne formăm o imagine clară despre el. Participarea la SEV nu e doar o excursie sau o plimbare, ci o experiență nouă de viață.  Interacțiunea cu oameni diferiți, cunoașterea unei noi culturi, descoperirea unui nou tip de gândire, de administrare a situațiilor pecare le întâlnești,  toate acestea sunt lucruri care, pentru România, sunt momentan destul de departe”, consideră Daniel Barboni, elev la Colegiul Național ”I.C. Brătianu” Hațeg. [/one_third]

Serviciul European de Voluntariat este un program al Comisiei Europene, finanțat prin Programul Tineret în Acțiune, care sprijină serviciul de voluntariat transnațional al tinerilor.  SEV le permite tinerilor cu vârste cuprinse între 17 si 30 de ani să desfășoare stagii de voluntariat pentru perioade de la câteva săptămâni până la 12 luni în organizații dintr-o altă țară decât țara lor de reședință. De regulă acestea fac parte din UE,  însă sunt și alte țări partenere în acest program.

Evenimentul de la Hațeg  a fost organizat de Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului prin Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală și Asociația Drag de Hațeg, în cadrul proiectului ”3G! Go.Give.Gain” implementat de Centrul de Voluntariat Cluj Napoca și finanțat de Comisia Europeană prin Programul Tineret în Acțiune.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.