Sunt mai bine de 1100 de oameni care așteaptă ca problema acordului de mediu să fie rezolvată, iar exploatarea minieră de la Certej a celor de la Deva Gold să poată începe.

Primarul comunei Certeju de Sus, Petru Cîmpian, susține că prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr.115/2013, care prelungesc termenul prevăzut în Legea nr.165/2013, până la care se va finaliza situaţia terenurilor agricole, cu sau fără investiţii, şi forestiere, aflate în domeniul public sau privat al statului sau, după caz, al unităţii administrativ-teritoriale, care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pe fiecare unitate administrativ-teritorială reprezintă o problemă, iar oamenii de aici s-au săturat să aștepte. În lege era prevăzut termenul de 1 martie 2014 pentru finalizarea acestui proces, dar  ordonanţa de urgenţă îl prelungeşte până în 1 septembrie 2014. Primarul spune că asta înseamnă imposibilitatea emiterii titlurilor de proprietate și, iarăși, o amânare, o prelungire.

[two_thirds_last boxed=”true” centered_text=”true”] Noi ne exprimăm speranța că aceste probleme se pot rezolva prin bună înţelegere şi implicare. La Ministerul Mediului am discutat despre paşii care trebuie respectaţi pentru a pune lucrurile la punct, dar sunt bucuros că, după explorările făcute anul trecut, investitorul a concluzionat că perioada de exploatare se poate prelungi cu 10 ani. Vă daţi seama că, după un calcul simplu, adunând şi anii de pregătire, construcţie, apoi închidere şi conservare, ajungem la o acoperire investiţională de aproximativ 33 de ani. Mai exact, numai la exploatarea propriu-zisă vor fi asigurate cel puţin 500 de locuri de muncă pe o perioadă de 26 de ani. O întreagă generaţie ar avea asigurat aici un cîștig, ar avea asigurat viitorul”, spune Petru Câmpian.   [/two_thirds_last]

O problemă o reprezintă și realizarea unei căi de acces către exploatarea minieră în extravilanul comunei, pentru a proteja investiţiile deja realizate în localitate, cele legate de reţelele de apă şi canalizare, care ar putea fi afectate de transportul greu, dar edilul pare decis să facă orice poate pentru a o rezolva și a da cale liberă proiectului minier. Primarul Câmpian este îngrijorat și din pricina legisalției care reglementează mentenanța pajiștilor, normele metodologice ale Hotărârii de Guvern nr.1064/2013, statuând conservarea suprafeţelor de pajişti şi fâneţe existente.

Tot ceea ce îmi doresc ca primar este să oferim locuri de muncă cetățenilor din comună. Nu mai vreau să văd tineri care pleacă să muncească pe bani de nimic în străinătate, la cules de căpșuni sau să facă menaj prin casele occidentalilor. Proiectul minier odată demarat va aduce locuri de muncă decente și un cîștig constant,  a mai spus primarul comunei Certejul de Sus.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.