Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru perioada 2014-2020 ar putea avea două măsuri suplimentare, referitoare la acordarea de compensații pentru cei care renunță la plățile directe și pentru proprietarii de păduri, pe lângă cele 14 deja stabilite, a anunțat joi, la Pitești, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii, citat de Agerpres.

Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru perioada 2014-2020 ar putea avea două măsuri suplimentare, pe lângă cele 14 existente. Este vorba despre măsura care prevede compensații financiare pentru cei care renunță la activitatea agricolă și la măsura privind  introducerea anumitor compensații financiare din dezvoltarea rurală pentru proprietarii de păduri.

“România cred că este cu un pas înainte pe zona de dezvoltare rurală, a pregătit acest program și suntem practic, începând de astăzi, pregătiți să îl transmitem și în formă oficială. Mai sunt doar două semne de întrebare cu privire la două potențiale măsuri care ar putea să apară, alături de cele 14 deja existente. Aici mă refer la acea măsură care prevede compensații financiare pentru cei care renunță la activitatea agricolă, deci renunță la a mai primi plățile directe și atunci oferim acele compensații (…), dar și la măsura prin care încercăm, pentru prima dată, să introducem anumite compensații financiare din dezvoltarea rurală pentru proprietarii de păduri, pentru că nu pot desfășura, în anumite zone, activități agricole”, a declarat Daniel Constantin.

Referitor la prima dintre cele două noi măsuri propuse, ministrul Agriculturii a afirmat că sunt luate în calcul două variante de finanțare, efortul financiar estimat fiind unul destul de redus.

“Cu privire la această măsură, sigur că fondurile trebuie identificate în cadrul aceluiași plafon de două miliarde de euro partea europeană și două miliarde de euro cofinanțarea de la bugetul de stat. (…) Sau există acea posibilitate de transfer din Pilonul 1 (plăți directe — n.r.) în Pilonul 2 (dezvoltare rurală — n.r.). Analizăm în primul rând care este impactul și după aceea vom vedea unde vom găsi sumele, dar este o măsură necesară. (…) Nu cred că este un efort financiar foarte mare”, a explicat ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a participat joi la Conferința Națională PNDR 2020 “Satul românesc are viitor”, desfășurată la Pitești.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.