Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) s-a întâlnit, joi, cu reprezentanții Școlii Superioare de Afaceri și Inginerie – ESTA – din Belfort, Franța, cu care a discutat despre stadiul și perspectivele cooperării dintre această instituție și Universitatea Petroșani și Facultatea de Inginerie din Hunedoara.

Cele trei instituții de învățământ superior au pus bazele unei colaborări în cadrul proiectului ”Valea Jiului – Valea energiei”, care a început să prindă contur, în urmă cu doi ani, la inițiativa deputatului european. Remodelarea politicilor în domeniul educației și instruirii tinerilor în contextul reluării procesului de industrializare la nivelul UE au fost principalele subiecte abordate de Iuliu Winkler în discuțiile avute cu reprezentanții ESTA care s-au desfășurat în cadrul celei de a treia ediții a ”Întâlnirilor actorilor din domeniul energiei”, eveniment care are loc, odată la doi ani, la Belfort.

[quote_box_center]Întreaga Europă devine din ce în ce mai conștientă de nevoia de reindustrializare. În acest context, dar ținând cont și de recentele evoluțiile din sudul continentului, vedem că importanța domeniului energetic este în pliexpansiune. (…) Modelul clusterului ”Valea energiei” din Belfort ne arată clar calea de urmat, și anume cea a colaborării dintre universitate, administrația publică și sectorul industrial. E un model în care sectorul IMM joacă un rol esențial, acesta fiind furnizor, subcontractant, dar și prestator de servicii pentru marea industrie. Există șanse reale de a valorifica și în Valea Jiului, în județul Hunedoara, un astfel de model industrial cu condiția recunoașterii importanței pe care o are cooperarea dintre mediul universitar, administrația publică și mediul privat de afaceri. Cred că cea mai bună investiție este cea în tineri, iar în acest sens voi continua să susțin coperarea dintre ESTA și Universitatea Petroșani și Facultatea de Inginerie din Hunedoara. Mai cred că este nevoie de răbdare și perseverență pentru a construi parteneriate durabile de care să beneficieze toți partenerii implicați, iar în cazul de față mă refer la studenții hunedoreni, la sectorul industrial din județ, dar și la partea franceză”, a declarat deputatul european al UDMR.[/quote_box_center]

Cele trei instituții de învățământ superior colaborează în domeniul schimbului de studenți și cadre didactice, în cel al studiilor postuniversitare, dar și în cadrul unui proiect care vizează înființarea, în Hunedoara, a unui laborator de cercetare în robotică 

Iuliu Winkler a participat la ”Întâlnirile actorilor din domeniul energiei” la invitația președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Teritoriului Belfort, Alain Seid, a președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Regiunii Franche-Comte, Gilles Curtit, și a președintelui clusterului ”Valea energiei” din Belfort, Jean-Luc Habermacher.

Înființarea clusterului ”Valea energiei” a reprezentat pentru zona Belfort-Montbelliard din Franța un implus extraordinar pentru dezvoltarea întregii regiuni, la ora actuală, printre actorii economici și industriali importanți prezenți aici se numără ALSTOM și General Electric.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.