Un vas din metal, cu o vechime de peste 2.000 de ani, care era folosit de romani la prepararea și degustarea vinului, va fi expus la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva pe tot parcursul lunii mai, ca una dintre piesele principale din colecțiile instituției de cultură.

Denumit de romani “patera”, vasul a fost descoperit întâmplător în anul 1971, cu prilejul unor lucrări în cariera de piatră din localitatea Ardeu — astăzi închisă, locul fiind în apropierea unui deal pe care se află ruinele unei cetăți dacice.

[quote_box_center]Vase de felul celui descoperit la Cetățuia de la Ardeu erau denumite de către romani ‘patera’ și erau folosite inițial pentru libații, un act ritual din antichitate ce consta în gustarea și apoi vărsarea unui lichid, iar mai apoi pentru prepararea și băutul vinului”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al MCDR Deva, Daniel Iancu.[/quote_box_center]

Potrivit acestuia, vasul este realizat din două piese metalice și este ornat cu o bandă pe care sunt incizate cercuri mici. Coada vasului prezintă ca element de înfrumusețare o serie de șerpi stilizați, dispuși sub forma unei spirale, ce se transformă, în final, într-un motiv vegetal. Specialiștii afirmă că vase de tipul celui expus la muzeul din Deva au fost manufacturate în ultimele decenii ale secolului I î.Hr. și deceniul trei al secolului I d.Hr., în centrul metalurgic de la Aquilea, din nord-estul Italiei.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.