Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva marchează împlinirea a 120 de ani de la nașterea poetului, filosofului, omului de cultură Lucian Blaga printr-o manifestare cultural-educativă desfășurată sub genericul „Lucian Blaga – Marele Anonim”, astăzi, 7 mai 2015, ora 1330, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva.

Publicul va avea ocazia să urmărească un material conținând numeroase informații despre această mare personalitate a culturii române. Bazată pe o serioasă documentare, prezentarea va contura biografia și cariera literară și diplomatică a lui Lucian Blaga, de la naștere (în ziua de 9 mai 1895, la Lancrăm) până în ultima zi de viață (6 mai 1961, Cluj).

Va fi prezentat: poetul Lucian Blaga, cu cele opt volume de poezii care au reprezentat un punct de cotitură în lirica românească; filosoful, autorul unui original sistem filosofic în celebrele sale trilogii (a culturii, a cunoașterii, a valorilor și, a patra, cosmologică, neterminată); dramaturgul, autorul a 11 piese de teatru inspirate din mitologia și istoria românilor (Zamolxe, Mașterul Manole, Avram Iancu, Anton Pann etc.); traducătorul lui Faust de Goethe și a unor versuri din lirica universală; diplomatul Lucian Blaga, cel care a fost atașat cultural la Varșovia, Praga, Lisabona, Berna și Viena, apoi ministru plenipotențiar al României în Portugalia.

Anii comunismului au însemnat ani de suferință și de izolare a marelui om de cultură Lucian Blaga, cel care a fost nevoit să-și câștige existența, în ultimii ani ai vieții, ca bibliotecar-șef și apoi director-adjunct al filialei din Cluj a Bibliotecii Academiei. După anul 1965 a fost reabilitat, a început să fie studiat în școală, opera lui fiind tot mai cunoscută și mai apreciată.

Prezentarea va urmări punctual toate marile momente și realizări din viața lui Lucian Blaga. Pe baza prezentării făcute, celor prezenți li se vor adresa întrebări, cei care vor răspunde corect fiind recompensați cu premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.