Dan Oltean, unul dintre cei mai documentați autori despre civilizația și spiritualitatea dacilor, a lansat ediția a doua a volumului “Religia Dacilor”, un proiect cultural publicat cu sprijinul La Fântâna.

Lucrarea reprezintă o abordare pe cât posibil exhaustivă a religiei dacilor. Au fost cercetate, rând pe rând, doctrina, riturile, sacrificiile, structura corpului preoțesc, reformele religioase, arhitectura sacră, asemănările dintre religia dacilor și religiile popoarelor învecinate, reculul fenomenului religios dacic de după cucerirea romană, legăturile și interferențele religiei dacilor cu cea creştină, precum și nenumăratele moșteniri de ordin spiritual, pe care românii le datorează dacilor.

Până acum, religia dacilor a fost privită exclusiv din perspectiva arheologică și a izvoarelor scrise, de către arheologi și istorici, dintr-o perspectivă strict doctrinară, de către teologi și din punct de vedere al urmelor regăsibile în folclorul românesc, de către antropologi sau etnologi. Această deficiență de metodă oferă o viziune mult fărâmițată a ansamblului.

Față de tot ce s-a publicat anterior, lucrarea are avantajul îmbrățișării pluridisciplinare, ce conduce către înțelegerea mai profundă și mai nuanțată a unui fenomen despre care nu ne-au rămas prea multe mărturii scrise.

În ediția a doua au fost luate spre studiu descoperirile arheologice din perioada 2002-2013, au fost aduse în discuție noi abordări ale subiectului (mai ales cele referitoare la Zalmoxis, geometria sacră, arhitectura, parapegma, s.a), toate ilustrațiile alb-negru și color sunt noi, realizate cu cele mai performante programe de editare.

Dan Oltean este autor al mai multor volume despre civilizație și spiritualitate dacică – “Davele Dacilor”, “Marele Preot Deceneus”, “Burebista și Sarmizegetusa”, “Munții Dacilor” și “Regii dacilor și războaiele cu romanii” – precum și al proiectului digital “60 de trasee în munții dacilor”.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.