Locurile de joacă pentru copii, șoseaua de centură și mai multe străzi din municipiul Arad vor beneficia de iluminat public cu led, proiect realizat prin Programul de cooperare elvețiano-român cu o valoare de 3,25 milioane de franci elvețieni, informează un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP).

Ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, și Marc Bruchez, consilier de afaceri la Ambasada Elveției la București, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Attila Gyorgy și viceprimarul Aradului Levente Grigorie Bognar au semnat, joi, documentele pentru finanțarea proiectului “Iluminat public cu led în municipiul Arad”. Proiectul are un buget total de 3.249.469 de franci elvețieni, iar contribuția financiară elvețiană nerambursabilă este de 2.762.049 de franci elvețieni, cofinanțarea asigurată de statul elvețian acoperind astfel 85% din costurile eligibile. Durata de implementare este de 36 de luni.

[quote_box_center]Punctele luminoase cu led-uri vor fi dotate cu sisteme fotovoltaice individuale și vor fi instalate pe coronamentul digului Mureș, de la Pod rutier la Pod Traian, în locurile de joacă din cartiere și pe șoseaua de centură a orașului, pe str. Ovidiu, str. Tenețchi și str. Tribun Corcheș”, anunță MDRAP.[/quote_box_center]

Noul sistem va genera costuri de întreținere mai mici și va contribui la îmbunătățirea mediului înconjurător.

Pe 7 decembrie 2009, Parlamentul elvețian a aprobat o contribuție financiară nerambursabilă pentru România în valoare de 181 de milioane de franci elvețieni, pentru o perioadă de angajament de 5 ani (contractare 2009-2014) și o perioadă de plată de până la 10 ani (plăți 2009-2019).

În cadrul programului, Iluminat public cu led la Arad printr-un program de  peste 3 milioane de franci elvețieni are rolul de organism intermediar pentru aria de concentrare 4 “Îmbunătățirea mediului înconjurător”. Bugetul alocat acestei arii este de aproximativ 50 de milioane de franci elvețieni.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.