Omul de afaceri Beniamin Rus, patronul societății comerciale bihorene Selina SRL, cea care reabilitează, printre altele și podul de la Șoimuș, la intrarea pe autostrada A1 Deva-Sibiu, a fost prezentat astăzi instanței de către DNA Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, după ce ieri fusese reținut alături de vicepreședintele Consilului județean Bihor, Alexandru Kiss.

Beniamin Rus este acuzat de dare de mită, spălare de bani şi instigare la abuz în serviciu, într-un dosar cu un prejudiciu ce depășește 1 milion de euro. În comunicatul DNA se arată că, în perioada 2004 – mai 2008, „inculpatul Kiss Alexandru, prevalându-se de influența avută asupra funcţionarilor din cadrul societății comerciale S.C. Electrocentrale S.A. Oradea, implicaţi în procedurile de achiziţie publică, împreună cu inculpatul Bojtor Vilmos şi suspectul Mudura Alexandru (patronul Lotus Center – decedat între timp) au pretins, în mod repetat, şi primit de la un om de afaceri (denunțător în cauză) suma de 3,2 milioane de euro, promițând că-i vor determina pe funcționarii susmenționați să atribuie contracte de furnizare de cărbune energetic către societatea comercială administrată de acesta din urmă”. „Pentru a disimula adevărata natură a provenienței banilor, în mod repetat, participanţii la comiterea infracţiunilor au încheiat mai multe contracte fictive de comision cu firme paravan ori au încorporat foloasele necuvenite în prețul de achiziție al cărbunelui”, comunică DNA, susţinând, implicit, că orădenii clienţi ai CET au avut de suferit de pe urma acestor presupuse acţiuni infracţionale. „Sumele de bani reprezentând foloasele necuvenite au fost retrase, în numerar, din conturile bancare ale firmelor paravan şi au fost remise inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc şi suspectului Mudura Alexandru de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo”, mai comunică DNA.

„În perioada octombrie 2003 – mai 2008, inculpatul Kiss Alexandru Iosif-Francisc, împreună cu Bojtor Vilmos Laszlo, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo, Roatiş Gheorghe Ioan, Rus Beneamin şi cu suspectul Mudura Alexandru au conceput, succesiv, mecanisme complexe prin intermediul cărora membrii grupurilor au obţinut foloase necuvenite în valoare totală de 4.312.847 euro”, scrie DNA. În dosarul instrumentat de către DNA sunt cercetaţi şi cetăţenii maghiari Miklossy Ferenc (administrator Keviep Debreţin şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Hajdu-Bihar) și fiul său, Miklossy Ferenc-Laszlo (cetăţean maghiar, administrator SC East Bau Construct Oradea).

Un cap de acuzare DNA pentru Kiss se referă la posibila influenţare de către acesta, în calitate de şef al CJ Bihor, a licitaţiei desfăşurate în 2006, pentru înstrăinarea către firma Selina deţinută de Beniamin Rus a unor terenuri pentru ridicarea unor ansambluri rezidenţiale. La rându-i, Beniamin Rus este reţinut în arestul Poliţiei şi cercetat pentru dare de mită, spălare de bani şi instigare la abuz în serviciu.

Kiss Alexandru este liderul UDMR Bihor și cel mai longeviv om din conducerea Consiliului Judeţean Bihor, cu mandate de vicepreşedinte între 2000 – 2004 şi 2008 – prezent. În perioada 2004 – 2008 Kiss a fost chiar  preşedinte al CJB.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor, Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Sălaj, precum și al autorităților judiciare din Ungaria, Germania și Olanda, se arată în comunicatul DNA. De asemenea, procurorii informează că se desfăşoare acte de urmărire penală şi împotriva altor persoane.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.