Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa a organizat în data de 5 iulie 2015 la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” adunarea de bilanţ a celui de al 28-lea an de activitate.

Preşedintele asociaţiei, Erwin Josef Ţigla, a prezentat înpreună cu locţiitorul său, dr. ing. Christian Paul Chioncel, în limba germană bilanţul acesteia pe perioada 10 iulie 2014 – 5 iulie 2015, perioadă în care au fost organizate sau coorganizate un număr de 225 de manifestări. Din rândul acestora se remarcă cele din cadrul „Decadei Culturii Germane în Banatul Montan” (în octombrie 2014, cea de a XXIV-a ediţie), al „Zilelor Literaturii Germane la Reşiţa” (în aprilie 2015, cea de a XXV-a ediţie) şi concursul cu caracter internaţional „Copiii desenează ţinutul natal” (continuarea ediţiei a XII-a). În cele 225 de manifestări sunt cuprinse şi cele 36 cu caracter religios precum şi 42 de expoziţii.

Din 19 noiembrie 1987, de când asociaţia funcţionează, au fost organizate sau coorganizate până în prezent în total 3.754 de manifestări.

În acest an de activitate, asociaţia a editat un număr de şase titluri de carte, două CD-ROM-uri, 19 de plicuri filatelice ocazionale şi a realizat 18 ştampile poştale ocazionale, dedicate diferitelor evenimente deosebite. De asemenea a fost realizată la Monetăria Statului din Bucureşti o medalie.

Revista lunară „Echo der Vortragsreihe“ („Ecoul Asociaţiei“) apare neîntrerupt începând cu 1 februarie 1990. În luna iulie 2014 a ajuns la numărul 307. De asemenea au apărut un număr de 91 de ediţii speciale dedicate diferitelor evenimente deosebite ale etniei germane din Banatul Montan. Periodicul „împreună, miteinander, együttesen“ a apărut până în prezent de 39 de ori, din care un număr în acest an de activitate. Buletinul informativ „Info“ a apărut în decembrie 2014, numărul total de apariţii ale acestuia fiind de zece.

După prezentarea bilanţului a urmat un program cultural-artistic cu formaţia de dansuri populare germane „Enzian” (coordonatori: Marianne şi Nelu Florea), cu Vincenzo Cerra din cadrul formaţiei muzicale „Banater Bergland” şi cu corul „Franz Stürmer” (dirijor: Elena Cozâltea), toate din Reşiţa. De asemenea au fost expuse desene şi sculpturi realizate de către cele două cercuri: de pictură, condus de Doina şi Gustav Hlinka („Deutsche Kunst Reschitza”), respectiv de sculptură, condus de George Molin („Jakob Neubauer”), ambele funcţionând în cadrul organizaţiei germane din Reşiţa.

Erwin Josef Ţigla

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.