Ministerul Agriculturii, prin AFIR, a deschis azi patru noi masuri de finantare din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, prin intermediul carora fermierii pot accesa fonduri europene nerambursabile pentru investitii in procesare sau pomicultura in valoare de peste 245 de milioane de euro.

“Încă 245 de milioane de euro vor fi puși la dipoziția fermierilor începând de astăzi (8 iulie — n. r.) prin alte patru măsuri care se deschid din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 — 2020. Am speranța că fondurile europene pentru procesarea produselor vor merge în special către proiecte integrate, care pot să ajute să ne atingem obiectivul de a crea lanțuri scurte de producție. Mă bucur că am reușit să creăm un avantaj financiar celor care au înțeles că trebuie să se constituie în grupuri de producători și în cooperative. De asemenea, mă bucur că lansăm mult-așteptatul program pentru susținerea pomiculturii, atât pe partea de producție, cât și de procesare. Am speranța că fermierii vor face încă un pas către o mai bună dezvoltare și organizare cu ajutorul acestor fonduri”, a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Fondurile disponibile pentru submasura 4.1a „Investitii in exploatatii pomicole” sunt de 70.586.064 euro din care 5.000.000 euro pentru obtinerea de material de inmultire si plantare fructifer.

Fondurile disponibile pentru submasura 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor  agricole” sunt de 93.489.143 euro, imparțita astfel: pentru „Dezvoltarea si modernizarea unor capacitati de procesare si de comercializare a produselor agricole” (DI F  3 A) 37.395.657  euro, din care 7.479.131 euro pentru zona montana; si pentru „Crearea de noi unitati de procesare a produselor agricole” (DI F 6 A) 56.093.486 euro, din care 11.218.697 euro pentru zona montana.

Fondurile disponibile pentru submasura 4.2a „Sprijin pentru investitii in procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol” sunt de 8.629.953 euro, din care 3.451.981 euro pentru DI F 3 A și 5.177.972 euro pentru DI F 6 A.

Fondurile disponibile pentru submasura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” sunt de 72.848.330 euro, din care 21.854.499 euro pentru zona  montana.

Submasura 4.1a – investitii in exploatatii pomicole. Fondurile disponile pentru aceasta masura sunt de 75 de milioane de euro, cu posibilitatea de a fi suplimentate. Scopul Ministerului Agriculturii este sa reabiliteze o suprafata de circa 35.000 ha de livezi dintr-un total de 170.000 ha, aflate in declin.

Submasura 4.2 – sprijin pentru investitii in procesarea si marketingul produselor agricole. Fondurile disponibile pentru aceasta submasura sunt de 143 de milioane de euro, 28 de milioane de euro fiind alocate exclusiv zonei montane.

Bugetul alocat acestei sesiuni deschise pe submasura 4.2a „Sprijin pentru investitii in procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol” este de peste 8,62 milioane de euro. Scopul investitiilor sprijinite in cadrul submasurii 4.2a – Investitii in procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol se acorda pentru investitii corporale si necorporale in cadrul intreprinderilor de prelucrare si comercializare a fructelor si a produselor din fructe.

Obiectivele submasurii 4.2a Investitii in procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicolsunt:

  • infiintarea, extinderea si/ sau modernizarea unitatilor ce proceseaza materie prima provenita din sectorul pomicol mentionata in Anexa I de la TFUE;
  • infiintarea, extinderea si/ sau modernizarea de retelele locale de colectare, receptie, depozitare, conditionare, sortare si ambalare;
  • producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile in unitatea proprie;
  • eficienta energetica;
  • actiuni de marketing;

Beneficiarii care pot solicita sprijin nerambursabil prin submasura 4.2a Investitii in procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol sunt:

  • Intreprinderile micro, mici, mijlocii si mari, definite conform legislatiei nationale in vigoare;
  • Grupurile de producatori si cooperativele (societati cooperative agricole si de aprovizionare  si cooperative agricole), cu conditia ca investitiile realizate sa deserveasca interesele propriilor membri.

Masura 6.3 – sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. Fondul disponibil pentru aceasta masura este de 72 de milioane de euro, 22 de milioane de euro fiind si in acest caz destinate exclusiv zonei montane. Masura 6.3 – sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici este o continuare a finantarii fermelor de semi-subzistenta, insa cu o etapa in plus. Mai explicit, limita inferioara a fermei mici este calculata ca limita superioara a fermei de semi-subzistenta din vechiul PNDR.

Primele două măsuri de finanțare pe noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) au fost deschise pe 25 martie 2015, respectiv măsura destinată tinerilor fermieri și investițiilor în ferme, pe răspunderea României, în condițiile în care Comisia Europeană a transmis țării noastre decizia oficială de aprobare a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 — 2020 în data de 26 mai 2015.

Fondurile totale alocate României prin acest program se ridică la 9,363 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite țării, iar 1,347 miliarde de euro reprezintă contribuția națională.

Noul Program destinat dezvoltării agriculturii cuprinde 15 măsuri de finanțare, iar creșterea productivității agroalimentare și integrarea producției naționale în lanțuri alimentare reprezintă cele două obiective majore urmărite în noul PNDR.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.