Primul program de acest gen din România și din zona central-est europeană, Masteratul internațional în ‘Consiliere și consultanță filosofică’ — lansat de Universitatea de Vest din Timisoara —se va desfășura, în limba engleză, în parteneriat cu programe similare consacrate din Italia si Franta și cu specialiști formatori din alte țări (Marea Britanie, Olanda, Germania).

Consilierea și consultanța filosofică se aplică pe scară din ce în ce mai largă în țările civilizate unui spectru cuprinzător de probleme, de la consultanța în afaceri, până la probleme strict individuale ale clienților, implicând cel mai adesea o regândire a valorilor și credințelor acestora și recurgând la metode de rezolvare rațională a conflictelor bazată pe instrumente critic-analitice, argumentative și dialogale specifice filosofiei.

Chiar dacă este conceput ca o alternativă a consilierii psihologice adresată celor care doresc să evite medicalizarea problemelor de viață, programul este gândit în complementaritate cu specializările oferite de domeniile psihologiei, neuro-științelor și psihiatriei, în colaborare cu specialiștii din cadrul acestora. Aria disciplinelor studiate cuprinde un modul filosofic teoretic, unul filosofic cu aplicativitate directă în consiliere și consultanță, module psiho-medical, de comunicare și etică practică, cât și un amplu modul formativ care se va desfășura sub îndrumarea unor formatori certificați din străinătate.

‘Oferta Universității se mulează pe cerințele societății. După ’89, țara noastră a fost pusă în fața unei modernizări bruște. S-a implementat un sistem occidental de organizare, s-au creat noi instituții și locuri de muncă, fără a avea însă și o resursă umană pregătită pentru noul sistem. Companiile prezente pe piața românească funcționează pe principii occidentale, astfel că și resursa umană trebuie să țină pașii cu noile reguli economice. Mai mult, institutiile publice au nevoie de specialiști pregătiți pentru cerintele prezente si viitoare. Prin actualizarea ofertei educationale, aducem noi specializări prin care umplem golurile în competentele cerute de piata muncii’, spune Rectorul Universității de Vest din Timisoara, prof. Univ. Dr. Marilen Pirtea.

Programul se adresează absolvenților în domeniul științelor umaniste și filosofie, psihologie, medicină, asistență medicală, economie, științe politice, juridice, precum și altor profesioniști și manageri din sfera corporatistă și a comunicării (deținători ai unei diplome de licență), oferindu-le competențe decurgând din metodologii de orientare și extindere a capacității de alegere individuală și de grup. Competențele dobândite în urma unei formări și evaluări riguroase și exigente stau la baza profesiilor (unele deja existente în România, altele în curs de omologare) de consilier filosofic, consilier etic, consultant filosofic, operator-evaluator teste de gândire critică, facilitator în filosofia pentru copii, ș.a., profesii moderne aflate în plină expansiune în țările dezvoltate, de regulă prin intermediul unor firme private de consiliere, consultanță sau facilitare organizațională.

Consultanța și consilierea filosofică se axează pe dezvoltarea de abilități care se dovedesc utile nu doar în profesii explicit asociate filosofiei, ci și în asociere cu orice traiectorie profesională complexă aleasă. Cu alte cuvinte, aceste abilități specifice dobândite se disting nu doar ca mijloace de ajutorare a clienților individuali sau colectivi ai absolvenților, ci și ca elemente de self-help care pot sta la baza succesului propriu într-o mare varietate de profesii racordate la dinamica și pluralismul lumii contemporane și viitoare.

În țările unde aceste programe de studii funcționează, abilitățile critic-analitice asigurate de filosofia aplicată în consiliere și consultanță le-au asigurat absolvenților succesul într-o largă varietate de profesii, nu doar în calitate de consultanți, consilieri etico-filosofici sau evaluatori, ci și ca profesioniști în domenii precum cel jurnalistic, bancar, drept, sau management.

Detalii se pot consulta la adresa: http://www.pfc.uvt.ro/specializari-masterat/philosophical-counselling-and-consultancy/

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.