Computerele ar putea deveni de câteva mii de ori mai puternice, după ce o echipă a Universității Princeton (SUA) a reușit pentru prima oară să observe în laborator o particulă numită fermionul lui Weyl.

Existența acestei particule elementare era cunoscută încă de acum 85 de ani, însă nimeni nu a observat-o până acum. Fizicianul Herman Weyl îi prezisese existența încă din anul 1929, cu ajutorul calculelor matematice. La fel ca și în cazul bosonului lui Higgs, fermionul este o particulă elementară a materiei despre care toți cercetătorii știu că există dar nimeni până acum nu putea să îi demonstreze în laborator caracteristicile.

2015_07_17_20150706_ZahidHasan_DLA__25-540-300-1(2)Într-un articolul apărut recent în revista Science, cercetătorii americani arată că au putut observa particula datorită unui cristal deosebit, din tantal și arsenic. Ceea ce o face unică este absența masei. Spre deosebire de electron, fermionul lui Weyl nu are greutate, ceea ce constituie un imens avantaj față de electron, utilizat ca “mijloc de transport” al datelor în electronica modernă. Acesta însă, din cauza greutății, se poate pierde dacă întâlnește un obstacol pe drum. Însă în cristalul cu tantal și arsenic fermionii lui Weyl nu se pierd niciodată. “Este ca și cum ar avea sistem GPS și ar putea călători fără să se disperseze niciodată”, spune Zahid Hasan, șeful echipei de cercetători.

În plus, această particulă nu generează căldură, în timp de electronul da. Căldura este una din principalele limite ale calculatoarelor, amintesc cercetătorii. “Cele două caracteristici ar putea fi un noroc pentru viitorul electronicii, îndeosebi pentru dezvoltarea calculatoarelor cuantice”, de 3.600 de ori mai puternice decât clasicele PC-uri.

Până la apariția primelor super-computere bazate pe noua descoperire mai este însă drum lung, comunitatea științifică recomandând prudență, la fel ca și în cazul oricărei decoperiri noi.

Sursa: princeton.edu

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.