Marţi, 28 iulie, de la ora 18.30, Librăria Cartea de Nisip din Timișoara va fi gazda unui eveniment deosebit: lansarea volumului “Cum s-a românizat România”, semnat de istoricul Lucian Boia. Alături de autor vor fi invitaţi Cornel Ungureanu şi Cornel Secu, iar evenimentul va fi moderat de Robert Şerban.

Afis-Boia_50x70cm_TimisoaraCel mai recent volum al istoricului Lucian Boia aduce în spațiu public un subiect ”fierbinte”, așa cum sunt mai toate subiectele pe care autorul le-a abordat până acum. „Cum s-a românizat România” este povestea modului în care țara noastră și-a integrat minoritățile, fiind totodată puternic influențată de acestea. În anul 1900, România era a doua țară din Europa, după Elveția, în ceea ce privește numărul străinilor stabiliți aici. Cu toate acestea, atât politicienii cât și oamenii de cultură vorbeau despre unitate, despre “o Românie fără distincții de ordin regional, pentru a înlătura orice tentație separatistă”.

Este evident că fiecare popor îşi are propria experienţă cu «ceilalţi». Puţine însă în asemenea măsură şi cu asemenea intensitate precum românii. Situat într-o regiune «deschisă» şi multă vreme vag structurată, actualul spaţiu românesc a cunoscut o diversitate de dominaţii politice şi de infuzii etnice şi culturale. În Vechiul Regat de dinainte de 1918, populaţia oraşelor era cât se poate de amestecată sub aspect etnic şi cultural. În perioada interbelică, România Mare cuprindea, alături de românii majoritari, o diversitate de naţionalităţi. Lucian Boia înfăţişează modul cum, începând cu cel de-al Doilea Război Mondial, apoi în perioada comunistă şi în anii care au urmat, această diversitate a dispărut aproape cu desăvârşire. România e astăzi mai românească decât oricând. Din păcate, arată autorul, şi românii s-au „românizat”, rupându-se în mare măsură, prin izolaţionismul practicat de regimul comunist, de valorile culturii occidentale pe care se clădise România modernă.

Lucian Boia este unul dintre cei mai cunoscuți dar și controversați istorici ai României contemporane. El a abordat în cărţile sale teme noi, pornind pe urma unor mituri rar supuse dezbaterii, fără a fi afectat de faptul că aceste subiecte stârnesc vii controverse și chiar puternice reacții negative în spațiul public.

La finalul evenimentului de la Timișoara, istoricul va acorda autografe.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.