Județul Hunedoara este în premieră – începând de astăzi și până în 2 august -gazda Campionatul European de Acrobație Aeriană (European Advanced Aerobatic Championships). Cei mai titrați piloți de acrobații din Europa sunt prezenți pe aerodromul Săulești, de la marginea municipiului Deva, concursul fiind organizat de Aeroclubul României împreună cu Federația Aeronautică Română, sub egida Federației Aeronautice Internaționale.

aerobaticNu mai puțin de 48 de piloți din 12 țări se antrenează de câteva zile pe Aerodromul Săulești, de lângă Deva, pentru a fi în cea mai bună formă pentru concursul european de acrobații. Titlul de campion european este disputat de piloți din Franța, Ucraina, Elveția, Luxemburg, Marea Britanie, Italia, Lituania, Monaco, Belgia, Rusia, Polonia și, evident, România. Țara noastră va fi reprezentată de George Rotaru, Laszlo Ferencz, Andrei Șerbu, Cristian Iorgov și Dan Ștefănescu. Pentru a câștiga concursul, piloții vor trebui să execute perfect patru probe specifice, într-un spațiu aerian delimitat de un cub imaginar cu laturile de 1000 de metri.

”Sperăm să iasă totul bine și să prindem un loc pe podiumul competiției. Vor fi patru probe, între care două sunt necunoscute și le vom primi cu minim 24 de ore înainte. Va trebui să le executăm din prima în acel careu marcat pe sol, de un kilometru pe un kilometru, fără să ne antrenăm. Este o secvență pe care toată lumea trebuie să o facă din prima și cât mai bine”, a spus pilotul român Laszlo Ferencz, citat de Agerpres.

aurel-vlaicuPotrivit organizatorilor, astăzi de la ora 19.00, în Piaţa Unirii din Deva va avea loc deschiderea oficială a Campionatul European de Acrobație Aeriană, cu o paradă a echipelor competitoare ce vor defila prin centrul municipiului, între Piața Unii și Prefectură. De altfel, în Piața Unirii va fi expusă astăzi și o machetă la scară reală a avionului Vlaicu II reconstruit după planurile originale ale lui Aurel Vlaicu.  Oficialii competiției spun că au și o surpriză pentru deveni, dacă vremea va fi favorabilă.

Pe toată durata competiţiei de la Aerodromul Săuleşti, accesul publicului este liber, zilnic, între orele 8 și 22.

”Vor fi oameni care vor explica publicului ceea ce se întâmplă, iar pentru copii vor fi organizate scurte deplasări la linia de avioane unde le vom prezenta ceea ce doresc să știe. Sperăm că aceste semințe micuțe semănate acum își vor arăta roadele peste 10-15 ani”, a afirmat comandantul Aeroclubului Deva-Săulești, Adel Ștef, citat de Agerpres.

Campionatul European de Acrobație se va încheia cu o demonstrație aeronautică  – „DEVAir Show”  – unde, timp de două ore, publicul prezent va putea să vadă numere de acrobație aeriana solo și în formație cu avioane și planoare, zboruri cu aeronave ultraușoare motorizate, salturi cu parașuta, sau zboruri cu balonul cu aer cald. De asemenea, la eveniment, vor putea fi admirate și evoluțiile piloților de la ”Hawks of Romania”, formația de înaltă acrobație a Aeroclubului României care pilotează ultra-performantele avioane Extra Flugzeugbau EA-300. Vor mai susține demonstrații ”White Wings” — formația de acrobație cu planoare a Aeroclubului României, și ”Blue Wings” — echipa de parașutism a Aeroclubului României.

Mai multe informații pe:

http://www.eaac2015.ro/

sau pe pagina de Facebook a evenimentului:

https://www.facebook.com/events/1003967602964456/

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.