Un fenomen inedit va avea loc mâine noapte când pe cer vom putea vedea așa-zisa ”Lună albastră”. Satelitul natural al Terrei nu va avea la propriu o nuanţă albastră, denumirea fenomenului având legătură doar cu apariţia a două Luni pline în decurs de 31 de zile.

Fiecare lună calendaristică include o noapte cu Lună plină, dar, întrucât ciclul lunar şi anul calendaristic nu sunt chiar perfect sincronizate, la aproximativ fiecare trei ani, o lună calendaristică include două nopţi cu Lună plină.

Expresia “Lună albastră” poate fi atribuită unui astronom de la revista Sky and Telescope care a comis o eroare în anii 1940, în momentul în care încerca să clarifice o definiţie derutantă publicată în Maine Farmers’ Almanac. De asemenea, potrivit Observatorului Naval din Washington, atunci când un anotimp are patru Luni pline, cea de-a treia este denumită “Lună albastră”.

S-a întâmplat în trecut ca Luna să fie învăluită într-un halou albastru, însă acest fenomen se produce doar atunci când în atmosfera terestră există cantităţi mari de fum şi de particule, precum cele care provin din erupţii vulcanice uriaşe. Este exact ceea ce s-a petrecut în anul 1883, când vulcanul Krakatoa a erupt, ejectând în atmosferă atât de multă cenuşă, încât Luna a avut o tentă azurie timp de mai mulţi ani, noapte după noapte.

Fenomen astronomic ”Luna albastră” se va produce din nou abia în luna ianuarie 2018.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.