Compania sârbească NIS Petrol, controlată de gigantul rus Gazprom, a prmit undă verde pentru prospectarea a două perimetre de exploatare petrolieră din Bihor pe care le concesionase anterior. Este vorba despre perimetrele EX-2 Tria şi EX-3 Băile Felix, pentru care compania a notificat Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, obținând aprobările necesare.

Deși au fost mai multe speculații referitoare la intențiile sârbilor, existând suspiciunea că vor folosi fracturarea hidraulică și vor căuta gaze de șist, în final s-a dovedit că ei sunt în căutare de petrol și gaze, nefiind interesați de gazele de șist. Tocmai de aceea au și primit aprobările necesare, astfel că vor demara activitățile specifice de prospectare în perimetrele bihorene EX-2 Tria – cu o suprafaţă de 154 de kilometri pătraţi și care vizează comunele Biharea, Cetariu şi Paleu și EX-3 Băile Felix, cu o suprafață de 133 de kilometri pătraţi și care acoperă localitățile Sântandrei, Nojorid şi Sânicolaul Român.

Cele două arii de prospectare nu se suprapun cu arii naturale protejate, astfel că NIS Petrol poate să se apuce de treabă. Activitățile sârbilor, în această fază, presupun obţinerea de date seismice din subteran, prin vibrare controlată sau prin foraje de mică adâncime. În acest fel, NIS Petrol vrea să afle ce ascunde subsolul din cele două perimetre pe care le-a concesionat de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, pentru a şti unde ar putea demara pe viitor activităţi de explorare-exploatare a hidrocarburilor.

Compania sârbească NIS Petrol, subsidiară a gigantului rus Gazprom, a mai încercat să prospecteze perimetrele concesionate în Bihor în toamna anului 2013. A reziliat însă contractul cu firma angajată pentru asta, deoarece Acoustic Geophysical Services n-a reuşit să obţină avizele necesare. La acea vreme, perimetrele se suprapuneau cu unele arii protejate din Bihor. Între timp, NIS a redesenat perimetrele de lucru şi a schimbat şi firma de prospecţiuni, acum lucrând cu Naftagas Oilfield Services.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.