Ecluza care controla volumul de apă din şanţul de apărare al vechii cetăţi a Timişoarei a fost complet refăcută și acum poate fi vizitată în Piața 700. Vechea ecluză a fost descoperită odată cu lucrările de construcție ale complexului de birouri City Business Centre și, după o investiție privată, a fost reabilitată și pusă la dispoziția tuturor celor care vor să știe mai multe despre trecutul orașului.

ecluza2Întrucât proiectul complexului de birouri din Piața 700 nu permitea păstrarea în bune condiții a decoperirii făcute, s-a luat decizia demontării bucată cu bucată a vechii ecluze, reabilitarea tuturor pieselor și apoi remontarea lor la doar câteva zeci de metri depărtare, pentru a putea fi cât mai bine pusă în valoare. Pe deasupra ecluzei a fost amplasată o pasarelă care pemite o vedere de ansamblu a ruinelor lucrării ce datează din perioada austro-ungară. Special pentru a putea fi vizitată această ecluză arthitecții au desenat în jurul ei o piațetă, astfel că vechea lucrare de geniu din cetate poate fi admirată în toată splendoarea ei.

ecluza3Este interesant că arhitecții, alături de o firmă specializată pe astfel de lucrări, au reușit să curețe toate componentele din lemn ale construcției, protejându-le și apoi reinstalându-le. Deasupra lemnului este acum o peliculă de apă cu o componență chimică ce nu afectează materialul lemnos. De altfel, dacă ar fi rămas în aer liber, lemnul s-ar fi distrus.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.