Ca în fiecare lună august, și în acest an iubitorii fenomenelor astronomice vor putea asista la momentele de activitate maximă a Perseidelor. Roiul de meteori este vizibil începând de luni, 10 august și până sâmbătă, 15 august, cu un maxim în noaptea de miercuri spre joi, 12/13 august.

Începând de luni, iubitorii fenomenelor astronomice vor putea vedea pe cerul nopții roiul de meteori, cu momentul cel mai activ între 12 august ora 18 UT și 13 august ora 14 UT.

perseideDenumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacanțelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea. Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pământ se numește meteorit. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia este o “perseidă”, potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

Astonomii susțin că ploaia de meteori este asociată cu cometa Swift-Tuttle care, atunci când trece pe lângă Soare, acumulând căldură, eliberează în spațiu praful cosmic prins în nucleul îngheţat.

Momentul de activitate maximă al Perseidelor va fi foarte uşor de observat anul acesta, pentru că cerul va fi liber, fără lumina satelitului natural al Pământului, pe 14 august fiind Lună nouă. De altfel, pentru a vă bucur pe deplin de spectacolul de pe cerul nopții, trebuie să știți că fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Așa că, din orașele mari nu se pot observa prea mulți meteori; eventual undeva la marginea lor . Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră. Pentru a vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să stați întins, un sac de dormit sau un șezlong. Vă mai trebuie îmbrăcăminte groasă pentru că nopțile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră. Cu cât observați mai mult cu atât vedeți mai mulți meteori. Însă condiția esențială pentru a vedea meteori este să fie senin.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.