Cercetătorii americani de la Janelia Research Campus din cadrul Howard Hughes Medical Institute Virginia, au reușit să inregistreze pentru prima dată activitatea integrală a sistemului nervos central al unei ființe vii complexe. Reușita lor este cu adevărat remarcabilă, în contextul în care s-a mai încercat așa ceva de multe ori, dar fără succes.

Cercetătorii americani au folosit larvele unor musculițe de oțet (Drosophila melanogaster), iar rezultatele acestor studii îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine cum interacționează creierul cu sistemul nervos și cum anume se formează anumite comportamente. Reușita a fost publicată în jurnalul științific Nature Communications, iar pentru a putea filma activitatea sistemului nervos central s-a folosit o nouă tehnologie care implică iluminarea unei părți minuscule din obiectul studiat la microscop cu ajutorul unei raze laser.

Folosind această tehnologie, cercetătorii au reușit să filmeze sistemul nervos la viteză foarte mare, ba chiar în format 3D, la o rezoluție de 25 de ori mai mare decât s-a reușit prin metodele clasice. Filmările arată un adevărat ”dans” al luminilor și culorilor din ”mintea” în plină dezvoltare a larvelor de musculițe de oțet. Activitatea neurală este colorată cu galben și roșu, iar intregul sistem nervos central este colorat în gri.

“Am fost curioși să vedem activitatea neurală și modul cum se produc anumite comportamente,” a spus Philipp Keller, autorul studiului publicat în Nature Communications.

În trecut, cercetătorii au reușit să filmeze sistemul nervos central numai pentru organisme mai puțin complexe, precum nematodele, fără a avea posibilitatea tehnică de a înregistra activitatea neuronală la ființe mai complexe. Musculița de oțet este unul dintre animalele cel mai des folosite în cercetarea științifică, întrucât ciclul de viață al acesteia este de numai 4 zile.

Sursa : Nature

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.