Guvernul a alocat în ședința de miercuri suma de 773.000 de lei pentru despăgubirea celor 1.582 de imobile situate pe amplasamentul suplimentar al Autostrăzii Lugoj-Deva.

Hotărârea de guvern prevede declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar al autostrăzii Lugoj-Deva, precum și fondurile necesare pentru plata despăgubirilor, în cuantum de 773.000 lei. Suma este destinată despăgubirii pentru 1.582 de imobile, reprezentând terenuri extravilane, în suprafață totală de 878.164,82 mp.

Proprietățile se află pe raza localităților Dumbrava, Făget, Margina din județul Timiș și localităților Lăpugiu de Jos, Dobra, Gurasada, Ilia și Brănișca, din județul Hunedoara. Suma de 773.000 de lei necesară despăgubirii imobilelor a rezultat ca urmare a raportului de expertiză întocmit de către un expert autorizat al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), conform Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică necesară realizării unor obiective de interes național, județean sau local, cu modificările și completările ulterioare, precum și normelor metodologice de aplicare a acesteia.

Pe coridorul de expropriere nu există imobile care ar putea constitui monumente istorice sau zone de protecție a acestora. Fondurile vor fi alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor. Hotărârea privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrărilor la autostrada Lugoj-Deva a fost luată de Guvern în decembrie 2010, prin Hotărârea Guvernului nr. 1232. Ulterior, în 2012, aceasta a fost modificată. În 2010, Guvernul a aprobat planul de amplasament aferent Lotului 1 şi a fost declanşată procedura de expropriere pentru acest lot pentru proprietăţile situate pe raza localităţilor Lugoj, Balinţ, Belinţ, Bethausen, Traian Vuia, Mănăştiur şi Dumbrava. Ulterior, lista de exproprieri a fost completată cu imobile din Lugoj şi Coşteiu.

Suma aferentă despăgubirilor pentru tot Lotul 1 a fost de 950.720 de lei. O nouă completare, de 147.000 de lei, s-a făcut în 2012. În 2012 a fost suplimentată lista de exproprieri pentru Loturile 2, 3 şi 4 pentru imobile situate pe raza localităţilor Făget, Margina, Lăpugiu de Jos, Dobra, Gurasada, Ilia, Brănişca şi Şoimuş. Cuantumul total al despăgubirilor a fost estimat la 5,19 milioane de lei.

Lungimea viitoarei autostrăzi va fi de 99,5 kilometri, lucrările fiind împărţite pe patru loturi astfel: Lot 1 Traian Vuia – Sanovita, 27,4 km; Lot 2 Cosevita – Traian Vuia, 28,6 km; Lot 3 Ilia – Cosevita, 21,2 km şi Lot 4 Şoimuş – Ilia, 22,1 km.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.