Astăzi am să vă vorbesc despre Sonia. O știți deja foarte bine ! Sonia Şortan.

Sonica1
Am cunoscut-o acum câţiva ani, când – deşi eram la acelaşi liceu și ştiam una de cealaltă – ba chiar doream amândouă să ne împrietenim, nu reuşeam nicicare să facem primul pas şi treceam pe coridor, zâmbind timide…Dar atât. Nu știu cum, până la urmă am intrat în vorba una cu cealaltă şi încet-încet ne-am împrietenit. Acuma, când vorbesc despre ea, pot spune întotdeauna ”prietena mea, Sonia”.

Nu voi uita niciodată cât ne-am putut cicăli şi cât de mult ne-am apropiat în anul 2012, când am participat la concursul de geografie. Mai exact spus, ”Sesiunea de referate şi comunicări ştiinţifice ale elevilor din învăţământul liceal, la disciplina geografie”. Lotul Hunedoarei a plecat spre Galaţi! Ţin minte cum am stat cu ea până dimineaţa, povestind despre ceea ce ne înconjoară, sau cum am vizitat pe cont propriu faleza sau bisericuţa superbă aflată în vârful unui deal. Îmi amintesc cum am dansat în ultima seară, sau cum umblam desculţe prin cămin. Era clar,  eu şi Sonia aveam o legătură specială, ceva ce avea să ne unească din ce în ce mai mult; și nu mă refer doar la geografie sau la pasiunea pentru munte. Mă gândesc mai degrabă la concepțiile despre viaţă, la gândirea pozitivă, la teoriile pe care le împărţeam una cu cealaltă şi la iubirea de ţară. Toate astea ne-au făcut să ținem aproape una de cealaltă.9 final
Pot să vă spun că am apreciat mereu modestia Soniei și felul ei extraordinar de a fi ca om. Iar acum, iat-o! Tocmai s-a întors din Rusia, de la Olimpiada Internaţională de Geografie! Și nu s-a întors oricum, ci cu o extraordinară medalie de argint. Da, insist, e un lucru extraordinar! Nu doar să înveţi tot ceea ce trebuie învăţat, dar să ştii să te exprimi într-un mod ştiinţific într-o limbă care nu îţi aparţine şi să mai câştigi şi medalia de argint Ei bine,asta e genial!

Iar deşi titlul unor articole scrise despre ea, o prezintă că fiind ”Eleva de geniu admisă la 5 facultăţi din Marea Britanie”, Sonica nu va spune asta niciodată. Ea nu-ţi va spune vreodată ce rezultate are, sau cât de mult s-a străduit. Nu va spune câte nopţi a petrecut citind cărţi de geografie şi câte zile a renunţat la alte cele doar pentru a putea ajunge mai departe. Fiindcă asta şi-a dorit. Lucrurile astea nu ţi le va spune niciodată, decât dacă o întrebi cu insistență. Iar după ce îţi va răspunde, va mai spune ceva cu mare drag şi cu o iubire, bucurie şi armonie venită din tot sufletul :”Şi-am reuşit!” Da, a reuşit!

Atunci când a plecat din ţară, glumind cu ea, ca-ntotdeauna, i-am spus să nu mă facă de ruşine. Şi nu m-a făcut! Locul 2 a fost câştigat de eleva Sortan Sonia, de la Colegiul Naţional ”Decebal” Deva. Poate mulţi o judecă, întrebându-se cum de nu a ales să studieze în străinătate şi rămâne aici, unde ”nu are niciun viitor” sau alte comentarii răutăcioase. Dacă studiezi în străinătate, nu înseamnă că eşti mai bun si nici mai deştept. Iar eu şi Sonia credem în România, şi ştim că dacă vrei ceva cu adevărat, poţi! Iar dacă nu reuşeşti ceva în viaţă, nu-ţi blama ţara, ci doar străduiește-te mai mult.

Cât despre Sonia, zâmbind şi cu o sclipire nemărginită în ochii ei albaştri, decide să rămână acasă. Şi asta nu doar pentru că elevii buni mai trebuie să rămână şi aici, ci pentru că ea crede în bine şi crede că înainte de toate, înainte de carieră, Sonica mica finalînainte de viaţa profesională, contează familia. Iar pentru Sonia, ceea mai importantă persoană din viaţă ei e mama, cea care a susţinut-o din răsputeri şi a ajutat-o să se ridice. De fapt, chiar ea i-a insuflat Soniei dragostea pentru geografie. Şi atât a trebuit, fiindcă microbul a prins-o pe Sonia rapid, şi nu s-a lăsat până ce nu a ajuns unde şi-a dorit! Doamna Felicia Amzulescu e profesoara noastră de geografie; atât a mea, cât și a Soniei și îmi permit de data asta sa vorbesc în numele amândurora și să-i mulțumesc! O profesoară bună se cunoaște dupa omul pe care îl formează, și nu neapărat numai după notele pe care le dă.
Anul acesta, Sonia pleacă la Bucureşti, la Facultatea de Geologie şi Geofizică şi o să-mi fie tare dor de ea! Aşa că, Sonia, dragă, sunt mândră de tine! O ţară întreagă e mândră de tine! Sunt sigură ca vei reusi să ajungi unde iti doresti.

Ştiu că poţi. Ştii că poţi. Şi vei putea!

Cu drag,
Alexandra

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.