Primăria Oradea aplică o tehnologie japoneză pentru a reabilita canalizarea pe nouă străzi din centrul municipiului, fără săpături, printr-un proiect cu fonduri europene.

‘În Oradea se implementează o tehnologie de ultimă generație, o tehnologie japoneză, prin care se reabilitează conductele de canalizare fără săpătură deschisă. Practic, se construiește o conductă prin interiorul conductei preexistente. Doar în București, după cunoștința noastră, se mai implementează o astfel de tehnologie, care înlătură disconfortul produs de săpături, praf, zgomot, problemele de circulație, cât și complicațiile ce afectează infrastructura,’ a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Astfel, costurile sunt cu aproximativ 20% mai mari decât cele ale procedurii clasice, dar durata de execuție este de cinci ori mai scurtă, între 60 și 80 de metri pe zi, comparativ cu cei 12 metri pe zi prin tehnologia clasică.  Noua procedură va fi aplicată pe nouă străzi din centrul municipiului, toate lucrările din acest contract, adică 15,9 km de canalizare și 25,6 km de conducte, urmând să fie finalizate la sfârșitul lunii octombrie 2015.

În prezent, calea Aradului este singura arteră pe care se lucrează cu tehnologie modernă.

Viceprimarul Mălan a precizat, pe scurt, etapele procedurii aplicate de obicei de la un cămin de vizitare la altul. În primul rând se spală conducta, se face o inspecție video pentru a se constata starea acesteia, ocazie cu care se identifică racordurile și căminele, se elimină colmatările, după care se montează pe interior conducta, cu ajutorul unui robot, care asamblează în spirală fâșiile de PVC. După ce se taie firele metalice din interior, noua conductă se expandează pe pereții conductei din ciment preexistente.

Pentru a asigura postarea fermă în vechile conducte, ovoidale pe secțiune, sub noua conductă, cilindrică, se toarnă un ciment special. Urmează realizarea racordurilor, tot cu ajutorul unui robot, monitorizat din exterior și coordonat de specialiștii firmei. Durata de viață a canalului interior este, deocamdată, de 50 de ani, fiind preconizat chiar să reziste și 80 de ani. Este un PVC special, patentat de firma care execută lucrările, cu diametre diferite și eventual, cu ranforsări de oțel sau de titaniu, în funcție de necesitate.

Lucrările de canalizare din centrul orașului fac parte din proiectul CL10-Extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare, în valoare de 19,2 milioane de lei și fac parte dintr-un proiect al APAREGIO în valoare totală de 83 de milioane de euro, aplicat la nivelul județului, din care peste 48 de milioane de euro sunt alocați pentru lucrări în Oradea.

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.