Scriitorul Laurian Stănchescu, va începe în această dimineață un marș național în memoria eroului transilvan “Avram Iancu”. Scriitorul și cei care vor dori să i se alăture, va parcurge desculț cei 100 kilometri care leagă satul Vidra din județul Alba, locul de naștere al lui Avram Iancu, de cimitirul de la Țebea, unde Crăișorul Munților își doarme somnul de veci.

marș-stanchescuScriitorul Laurian Stănchescu a declarat că va străbate desculț cei 100 de kilometri dintre Vidra și Țebea, în semn de omagiu față de personalitatea lui Avram Iancu, apreciat ca fiind ”una dintre marile conștiințe naționale”.

”Vom străbate aproape 100 de kilometri până la Țebea. În toate locurile unde sunt statuile Iancului îl vom celebra, vom aprinde lumânări, vom face de gardă, iar în toate bisericile pe care le vom întâlni în cale vor fi oficiate slujbe pentru sufletul lui Avram Iancu. Grupul va ajunge sâmbătă după amiază la Țebea și acolo vom face de gardă, un priveghi pentru Avram Iancu, până duminică dimineața”, a declarat luni, la Deva, Laurian Stănchescu citat de Agerpres.

Evenimentul va fi precedat luni seara de un priveghi de noapte ce va avea loc la casa lui Avram Iancu din Vidra, după care, marți dimineața, grupul condus de poetul român va pleca spre orașul Câmpeni, pentru ca în zilele următoare să treacă prin localitățile Abrud, Mihăileni, Crișcior, Brad și Țebea.

”Fără Avram Iancu, astăzi Transilvania n-ar mai fi făcut parte din spiritualitatea și din istoria românească. Avram Iancu a fost cel care a despărțit neantul de lucrurile care s-au întâmplat în istoria noastră. El a dat la o parte neantul de pe existența națiuni române și a scos la iveală această strălucire umană care este România și românismul”, a spus Stănchescu.

Participarea la Marșul național ”Avram Iancu” este liberă, la edițiile trecute alăturându-se acestei acțiuni mai multe personalități culturale, dar și oameni simpli care trăiesc în localitățile situate pe traseul anunțat de organizatori.

Marșul național ”Avram Iancu” se află la ediția a cincea și precede Serbările Naționale de la Țebea, organizate anual în memoria eroului moților, în cea de-a doua duminică din septembrie.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.