Următorul articol este unul scurt şi filosofic. O idee care-mi oscilează prin minte de ani întregi şi care, pe zi ce trece, devine tot mai persistentă. Dar, mă gândesc acum că, poate, împătășind-o cu voi, o să am un răspuns mai rapid sau o confirmare a celor ce mă preocupă.

E o zi ploioasă de septembrie. Primesc vizita unor prieteni de familie ai căror copii vroiau neapărat să ne uităm la desene animate. Nemaiavând televizor (da, chiar am renunțat la el în urmă cu 8 ani ), caut câte ceva pe YouTube şi îi las pe copii să aleagă. La ce ne uităm? La Tarzan-omul junglei! Îl ştiţi cu toţii, aşa-i? Ei bine, Tarzan ăsta aflase de la doi englezi că atunci când ceri o fată în căsătorie, trebuie să-i oferi un inel cu diamant. Personajul nostru, însoţit de elefantul Tantor, decide să-i îndrume pe cei doi spre muntele din apropiere, unde ei aveau să extragă câte diamante doreau iar Tarzan vroia unul singur pentru draga lui prietenă, Jane. Reuşesc să pătrundă în interiorul muntelui şi sunt înconjuraţi de pietrele de un albastru orbitor. Văzându-le, Tantor întreabă uimit: Nişte pietre lucitoare?!! De-aia se agită atâta?! Pff…şi cică noi suntem primitivi!

Puterea diamantuluiHopaaa…uite un semn de întrebare pe care ar trebui să ni-l punem. De ce sunt diamantele, aurul sau argintul atât de importante? De ce-au plecat oamenii peste mări şi ţări în căutarea lor? Englezii în America de Nord, spaniolii au cucerit aproape toată America de Sud, iar francezii o mare parte a Africii. De ce? Cum au devenit toate acelea atât de importante? Atât de scumpe? Iar după ce s-a terminat cu perioada trocului şi au apărut banii, cum a ştiut omenirea să aprecieze aşa-zisa valoare a pietrelor preţioase? Valoarea lor creşte sau scade în funcţie de…ce? Oricât aş încerca să înţeleg, oricât m-aş strădui, efectiv nu reuşesc!

Şi asta pentru simplul motiv că eu cred că adevărată bogăţie constă în cunoştinţele pe care le ai,Travel lucrurile pe care le înveţi, oamenii pe care îi ai alături şi iubirea pe care o impartășești, nicidecum în lucrurile materiale pe care le deţii. La toate astea parcă aș mai adăuga și călătoriile sau drumețiile sau, mai generic, explorarea. Voi ce ziceţi?

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.