Cadrele didactice din vestul țării sunt invitate să ia parte în 31 octombrie la cea de-a VI-a ediție a simpozionului internațional ”Portrete de dascăl” de la Veliko Grădiște, Serbia.

Așa după cum susțin organizatorii, simpozionul și-a propus să fie în primul rând un loc al schimbului de bune practici ale cadrelor didactice, plecaând de la ideea rememorării acelor dascăli, de multe ori neștiuți de publicul larg – care au format oameni și au dăruit cunoștințe celor care astăzi sunt, la rândul lor, dascăli.

”Fiecare dintre cadrele didactice am avut unul sau mai mulți educatori, învățători sau profesori de care ne amintim cu drag și despre care am avea să spunem și/sau să scriem câteva cuvinte. Despre mulți dintre acești dascăli model nu a scris și poate nu va mai scrie nimeni dacă nu o facem acum noi cei care încă ne amintim de ei. Amintindu-ne de acești dascăli buni ne ridicăm nouă înșine ștacheta profesională și ne vom simți obligați să le călcăm pe urme. Poate cândva vor scrie și alții despre noi dacă vom reuși să le rămânem în suflete”, a declarat Tudor Deaconu, unul dintre profesorii organizatori.

Ideea de a organiza acest simpozion aparține unor sârbi și români din Serbia și români și sârbi din România, oameni care s-au cunoscut și împrietenit și care își doresc să-și împărtășească exemplele de bună practică din școlile lor și să-și prezinte modele de slujitori ai școlii pe care i-au cunoscut. Pe lângă cadrele didactice din Serbia și România la simpozion vor participa și profesori din alte țări, precum și oficiali din administrația școlară.

Simpozionul va avea loc  la Veliko Gradiște, în Serbia, 31 octombrie 2015 de la ora 12 (ora României) în sala Liceului din Veliko Gradiște de pe strada Piața (trg) Žitni nr.4. Veliko Gradiște este un orășel cochet situat pe malul Dunării la 136 km de Timișoara sau 141 km de Drobeta Turnu Severin (vezi http://tovg.org/ ). 

Gazde și parteneri în organizarea simpozionului sunt Liceul din Veliko Gradiște, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia, Sucursala AGIRo a Cadrelor Didactice de Etnie Sârbă din România, Asociația Generală a Învățătorilor din România, Românii Independenți din Serbia (RIS) și Comunitatea Sârbilor din România.

Organizatorii le transmit profesorilor interesați că la simpozion se poate participa direct, cu sau fără lucrare de prezentat, sau indirect – doar trimițând prin e-mail lucrarea. Lucrarea să fie scrisă în Word în limba română sau sârbă și să aibă un rezumat de cel mult 1000 de caractere. De traducerea din română în sârbă și din sârbă în română a rezumatului se vor ocupa organizatorii. Se pot insera și 1- 2 fotografii. Lucrarea trebuie să nu fie mai lungă de 1 – 4 pagini.

Pe lângă articolele despre foști dascăli se pot trimite și articole care să prezinte școala, proiecte ale școlii, exemple de bună practică, articole pe teme de pedagogie sau didactică. Înscrierea la simpozion se face trimițând până în 19 octombrie un e-mail la portretededascali@gmail.com în care să fie scris numele, școala, localitatea, telefonul, e-mailul, titlul articolului etc. Trimiterea lucrării efective se face prin e-mail la portretededascali@gmail.com până la 28 octombrie. Cartea se va tipări în luna noiembrie și o veți primi la școala dumneavoastră. Singura taxă pentru colegii din România este aceea de publicare a lucrării. Se achită 30 lei prin ordin de plată sau mandat poştal completând următoarele date: Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România, CEC Bank Arad (sucursala Bdul. Revoluţiei nr. 5-7), cont IBAN RO32CECEAR0137RON0355948, cod fiscal 23564572.

Pentru mai multe informații cei interesați îl pot contacta pe  Viorel Dolha din Arad, România: 0723259290, 0744195155.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.