În mai puțin de trei zile câteva zeci de persoane din orașul arădean Sebiș au ajuns la spital cu greţuri, vărsături şi diaree. După efectuarea tuturor analizelor medicii s-au declarat neputincioși, susținând că este vorba despre o infecție cu un virus necunoscut care, cel mai probabil, se transmite pe cale aeriană. 

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, primele cazuri au apărut duminică, 18 octombrie, când 15 persoane – între care opt adulţi şi şapte copii – s-au prezentat la camera de gardă a Spitalului de Boli Cronice de la Sebiș, cu simptomatologie de gastroenterită acută. O zi mai târziu, alte 25 de persoane – 18 adulţi şi şapte copii – au ajuns la camera de gardă, cu aceleaşi simptome. Dintre cei şapte copii, patru (cu vârste de 3, 7, 10 şi 14 ani) au rămas internaţi în Compartimentul Pediatrie al spitalului. Marţi, s-au mai prezentat la spital alte opt persoane.

Pacienții provin din Sebiș dar și din localităţile învecinate, Joia Mare, Bârsa, Chisindia, și Buteni și nu au nimic în comun unii cu alții; sunt din localităţi diferite, din familii diferite și nu au fost la vreo nuntă sau alt eveniment care să-i adune pe toţi laolaltă.

„Nu pot să vă spun ce este, că nu ştim. Nu pot să vă spun decât ce nu este. Nu este sursă hidrică, deci nu este implicată apa de la reţea. Nu este sursă alimentară, în sensul că au mâncat toţi sau majoritatea dintre ei într-un restaurant, într-o şcoală, într-o cantină sau la un chioşc. Mai mult decât atât, testele pentru rota şi adenovirusuri care ar putea fi implicate în gastroenterocolită sunt negative. Deci n-a ieşit nimic, nu ştim. Nu pot să vă spun ce anume a declanşat acest eveniment neobişnuit, cu 48 de cazuri în două zile şi jumătate” – a declarat dr. Dana Negru, director adjunct al DSP Arad, citată de presa locală.

Un posibil ”vinovat” pentru îmbolnăvirea arădenilor este norovirusul, extrem de contagioas, care se răspândește rapid prin intermediul alimentelor, apei sau contactului cu persoanele bolnave. Perioada de incubare a virusului este de maxim 48 de ore, după prima expunere. Simptomele durează între 1 și 3 zile, dar unii pacienți își pot reveni complet fără niciun fel de tratament. Deocamdată însă diagnosticul nu este confirmat 100%, singura bucurie a medicilor fiind aceea că starea pacienţilor  este relativ bună, formele de boală fiind uşoare.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.