Biroul Executiv al FAIR Mediasind solicită Consiliului Local Arad să-l demită ”în cel mai scurt timp” pe managerul Filarmonicii de Stat, Alin Văcean, și să sesizeze instituțiile competente pentru a elimina ”abuzurile și ilegalitățile” comise de acesta.

Într-un comunicat de presă, Biroul Executiv Permanent al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind precizează că a analizat Raportul de control și alte documente oficiale obținute în urma deplasării conducerii organizației sindicale la Arad, în data de 4 noiembrie, pentru a identifica soluții în vederea stingerii conflictului existent la Filarmonica de Stat, și a constatat că încă din anul 2012 putea fi reziliat contractul de management al lui Văcean.

”Contractul de management putea să fie reziliat, conform art. 9 din acest document, încă din anul 2012, când Alin Văcean a produs prejudicii de imagine grave instituției, intrând în conflict direct cu reprezentanții presei arădene. Această constatare este inserată chiar în Raportul Consiliului Local în care se arată: ‘Starea conflictuală este reflectată și în mass-media locală. Deși a fost depășit momentul embargoului impus Filarmonicii de o mare parte din presa arădeană, mulți jurnaliști se poziționează în continuare critic față de manager. Aceștia par să nu uite modul nebulos și agramat în care acesta li s-a adresat în anul 2012’. Referitor la reputația publică a Filarmonicii, aceeași Comisie menționează faptul că ‘supraexpunerea numelui și imaginii managerului’, alături de ‘grafica anostă și încărcată, paginare înghesuită, suprapuneri inoportune în text’ etc. în materialele proprii de promovare a Filarmonicii, au contribuit la ‘întreținerea controversei publice legate de Filarmonica de Stat Arad”’, se menționează în comunicatul Mediasind.

Conform sursei citate, cu toate că ”a adus instituției prejudicii de imagine, dar și daune financiare, prin pierderea mai multor procese împotriva propriilor angajați și a organizației sindicale, Alin Văcean a beneficiat, din partea autorității locale, de un nou contract, încheiat în data de 1 octombrie 2014, pe o perioadă de trei ani, în ciuda evidentelor încălcări ale Regulamentului de concurs și a legislației în vigoare”.

”Contractul de management nu trebuia reînnoit, ci chiar putea să fie reziliat conform prevederilor art. 27 alin h., în urma verificărilor Comisiei CL, care a identificat un management defectuos, ca urmare a încheierii unor contracte de achiziții publice fără respectarea dispozițiilor legale, în baza unor licitații cu doar un singur furnizor și care nu au fost înregistrate, neconcordanțe între numerele angajamentelor bugetare cu cele trecute în ordonanțarea de plată, lipsa referatelor de necesitate, a studiilor de piață pentru diverse achiziții, lipsa notelor de recepție, lipsa notelor justificative pentru încheierea unor contracte de drepturi de autor, nepunerea în plată a unor drepturi salariale, etc.”, se arată în comunicat.

De asemenea, se precizează că putea fi suspendat contractul de management și conform art. 25 alin. 1, în momentul în care autoritatea locală depunea o plângere penală împotriva managerului Alin Văcean, atunci când a constatat săvârșirea unor grave ilegalități, menționându-se că această obligație este definită și de Codul Penal, la art. 267, ca fiind omisiunea sesizării organelor judiciare.

”Contractul de management putea să fie reziliat și în momentul în care s-a observat producerea de prejudicii financiare instituției de cultură, fapt constatat chiar de către instanța de judecată. Contractul de management putea să fie reziliat și când Comisia de control a constatat că unele persoane angajate au fost sancționate abuziv, mergând până la concedierea liderilor de sindicat, fapte care încalcă în mod flagrant Codul Muncii, Legea Dialogului social, Convențiile Organizației Internaționale a Muncii și directivele europene din domeniul relațiilor de muncă”, se arată în comunicatul organizației sindicale.

În context, Federația FAIR-MediaSind cere Consiliului Local Arad și să pună la dispoziția cetățenilor documentele oficiale referitoare la activitatea managerului instituției de cultură, considerând că este ”dreptul legitim al cetățenilor Aradului să afle modul în care sunt gestionați banii publici și modul în care autoritățile aplică și respectă legea”.

Totodată, FAIR-Mediasind subliniază că în cazul în care CL Arad nu-l va demite pe Văcean își rezervă dreptul să inițieze acțiuni civile și penale în instanță și să declanșeze acțiuni de protest pe plan intern și internațional.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.