Vestigiile arheologice descoperite în centrul istoric al Timișoarei pe parcursul lucrărilor de reabilitare vor fi îngropate în pavaj pentru a fi asigurată conservarea și pentru a nu fi distruse iremediabil, a declarat, marți, primarul Nicolae Robu.

Chiar dacă mulți timișoreni și-au dorit ca aceste vestigii să fie expuse într-un muzeu în aer liber, specialiștii din Comisia de Monumente de pe lângă Ministerul Culturii au decis conservarea lor.

“Lucrările din centrul istoric se vor încheia în câteva săptămâni. Tot în această perioadă trebuie să se finalizeze și lucrările de punere în valoare a vestigiilor descoperite în timpul șantierului, de acest aspect ocupându-se o altă firmă, care a câștigat o licitație separată. Sunt în derulare operațiunile în Piața Libertății, după lucrările de tratare specifică împotriva ciupercilor și a bacteriilor, urmează acoperirea cărămizilor, iar la suprafață, în pavaj, va fi un marcaj specific. Trebuie înțeles că soluția dată de specialiști a fost aceasta de îngropare a tuturor acelor vestigii tocmai pentru asigurarea conservării lor, pentru că cei care descoperă aceste vestigii au ca primă obligație să asigure conservarea lor peste ani și nu doar pentru satisfacția ochiului unor privitori un anumit număr de ani, după care să se distrugă descoperirile”, a detaliat primarul Nicolae Robu, într-o conferință de presă.

Potrivit primarului, în prezent se lucrează în mai multe puncte din centrul istoric la valorificarea descoperirilor arheologice și la marcajele specifice din pavaj, un exemplu fiind Piața Libertății. În Piața Sfântul Gheorghe o parte din vestigiile descoperite va rămâne la vedere.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.