Anul acesta sărbătorim 97 de ani de la Marea Unire, iar autorităţile locale din Cealaltă Capitală, municipiul Alba Iulia, au pregătit mai multe surprize pentru cei care vor veni în Cetate. Multe spectacole, cea mai mare paradă militară din ultimii ani, masă populară şi program special la obiectivele turistice din Cetatea Alba Carolina sunt doar câteva dintre reperele sărbătorii Zilei Naţionale la Alba Iulia.

În situația în care veți decide să mergeți la Alba Iulia pentru a sărbători Ziua Națională, este bine să știți că majoritatea evnimentelor vor avea loc pe Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina. Programul din acest an al sărbătorii organizate de Primăria Alba Iulia sub marca înregistrată ”Festival de România” cuprinde momente solemne, parada portului popular, paradă militară, spectacol de muzică populară şi concert Voltaj.

Cel mai impresionant moment al zilei de 1 Decembrie va fi, fără îndoială, cea mai mare paradă militară din ultimii ani. Dacă anul trecut au fost “mobilizaţi” circa 600 de militari, în 2015 vor defila peste o mie de cadre MApN, MAI, SRI. Vor participa peste o mie de militari de la unităţile din Alba Iulia, Bistriţa, Cluj, Brad, Timişoara, Constanţa, dar şi cadre de la ISU, IPJ, Jandarmerie şi SRI. De asemenea, vor fi prezentate autovehicule militare şi tehnică de luptă. În plus, dacă vor fi condiţii meteo favorabile, spaţiul aerian va fi survolat de avioane MiG 21 Lancer şi elicoptere IAR 330 Puma SOCAT.

Imediat după parada militară, va fi organizată tradiționala masă populară, începând cu ora 13.00, pe meniu aflându-se în acest an friptură de porc şi vin. Din cauza evenimentelor din Bucureşti şi în semn de solidaritate cu victimele tragediei din Clubul Colectiv, anul acesta nu vor fi focuri de artificii de Ziua Naţională, însă autorităţile au pregătit un spectacol cu lasere.

Pe lângă obiectivele turistice deja cunoscute, cum sunt Cetatea Alba Carolina, cu Muzeul Naţional al Unirii, Sala Unirii sau Catedrala Reîntregirii Neamului, vizitatorii au la dispoziţie şi alte variante pentru a sărbători Ziua Naţională.

Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia pregăteşte o surpriză celor care îi vor trece pragul, de Ziua Naţională a României, pe 1 Decembrie 2015. Turiștii se vor putea întâlni cu personaje istorice și trupe de reenactment antic. De asemenea, aceștia vor putea vedea un număr de cinci expoziții, ce cuprind fotografii, unelte, arme, bijuterii din bronz, cărți, drapele sau machete statice.

Anul acesta, autorităţile estimează că aproximativ 20.000 de persoane vor vizita Alba Iulia, capitala spirituală a României, în weekend-ul prelungit de 1 Decembrie, iar hotelierii şi proprietarii de pensiuni se aşteaptă ca gradul de ocupare pentru această mini-vacanţă să fie de peste 90%.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.