Cel de-al cincilea mijloc de transport în comun din Timişoara – vaporaşe care vor circula pe Bega – va fi introdus din primăvara anului viitor, a anunţat, luni, primarul municipiului, Nicolae Robu, după finalizarea proiectului de amenajare a malurilor canalului.

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a declarat, luni, că în oraş va fi introdus, începând din primăvară, al cincilea mijloc de transport în comun, şi anume vaporaşele care vor circula pe Bega.

“Este sarcina municipalităţii să achiziţioneze şapte vaporaşe. Ele vor fi folosite pentru transportul în comun, iar Timişoara va fi, cred, singurul oraş din România care va avea cinci mijloace de transport în comun: tramvaie, autobuze, troleibuze, biciclete şi aceste vaporette. Vaporettele vor circula de la venirea primăverii. Primele două vor fi recepţionate la sfârşit de ianuarie – început de februarie”, a afirmat Nicolae Robu.

Edilul a precizat că, aşa cum prevede proiectul cu fonduri europene, transportul cu vaporaşele pe Bega va fi gratuit timp de cinci ani.

Vaporaşele urmează să circule pe toată lungimea din municipiul Timişoara a canalului Bega.

Tot ca o noutate, printre amenajările de pe malul canalului Bega se numără şi primul loc de joacă din Timişoara destinat copiilor cu dizabilităţi.

“Sunt două zone de joacă totalizând 23 de obiective. Avem, în premieră, în Timişoara, un spaţiu de joacă dedicat copiilor cu dizabilităţi. Nu trebuie să uităm că în comunitatea noastră este un număr destul de ridicat de copii cu dizabilităţi”, a spus Nicolae Robu.

Amenajările de pe ambele maluri ale canalului Bega s-au făcut pe o lungime de zece kilometri. Startul lucrărilor a fost dat în iunie 2012, iar acestea s-au încheiat la termenul prevăzut în contract, adică decembrie 2015.

Valoarea totală a proiectului este de 42,8 milioane de lei cu TVA, iar valoarea lucrărilor de amenajare este de 31,5 milioane de lei, tot cu TVA. Diferenţa de 11,3 milioane de lei o reprezintă costul celor şapte vaporaşe.

Amenajările au inclus şi plantarea a 1.709 arbori şi 13.706 arbuşti, precum şi a peste 4.500 de flori.

De asemenea, sunt nouă staţii de biciclete, 22.335 de metri pătraţi de alei pietonale, 18.390 de metri pătraţi de piste de biciclete, 420 de bănci şi 469 de coşuri de gunoi. Mai sunt amenajate şi nouă staţii pentru vaporaşe, două rampe pentru intervenţii de urgenţă, 14 toalete ecologice, două pergole, precum şi şapte pontoane plutitoare.

Sursa: Mediafax

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.