Doar aproximativ 1800 din cei peste 4000 de mineri care lucrează la exploatările de huilă Livezeni, Lupeni, Lonea și Vulcan, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), au semnat, până miercuri, tabelele prin care își arată susținerea pentru declanșarea unei greve generale, a declarat președintele Sindicatului ‘Muntele’, Petre Nica.

Sindicatul este nemulțumit de hotărârea Tribunalului Hunedoara prin care o firmă din Craiova a fost desemnată să se ocupe de procedura de insolvență a CEH, în calitate de administrator judiciar provizoriu. Liderul de sindicat spune, însă, că mai sunt și alte motive de nemulțumire, mai ales în ceea ce privește contractul colectiv de muncă și siguranța locurilor de muncă.

”Avem în contractul colectiv trei prevederi care erau supuse renegocierii trimestriale, lucru care nu s-a întâmplat. Refuzul angajatorului de a negocia un acord poate duce la un conflict de muncă. Cele trei prevederi fac referire la sporul de periculozitate, masa caldă şi tichetele de masă. Acum sporul de periculozitate este de 900 de lei, tichetele se acordă câte unul pentru fiecare post prestat, iar masa caldă este pentru cei care îşi desfăşoară munca sută la sută în subteran”, a mai declarat Petre Nica.

CEH mai are în prezent aproximativ 6.300 de salariați la minele de huilă Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.