Prima centrală pe biomasă din ţară va fi ianugurată în curând la Săcuieni, în județul Bihor. Finanţat cu fonduri europene, proiectul de aproape 23 milioane lei va aduce administrațiilor locale din  Săcueni şi Diosig – asociate în acest proiect alături de Consiliul Judeţean Bihor – independența energetică.

România și-a asumat la aderarea la UE ca, până în 2020, să obţină din surse regenerabile jumătate din energia de care are nevoie, însă pașii făcuți de administrațiile locale în acest sens au fost timizi sau au lipsit cu totul. Nu este cazul în județul Bihor, unde în 2010 a apărut ideea construirii centralei pe biomasă pentru a da o ocupație numeroasei populații rome din zonă. Foarte repede, însă, proiectul n-a mai avut nicio legătură cu grija pentru romi.

“În zona Săcueni-Diosig populaţia romă e numeroasă, iar consiliile au vrut să profite de fondurile UE ca să le ofere o ocupaţie: colectarea dejecţiilor de la fermele zootehnice. În plus, cum sute de hectare din vechiul bazin legumicol sunt abandonate, investiţia putea oferi localnicilor garanţia că nu le vor lucra degeaba, ci vor avea asigurată desfacerea producţiei.”, a declarat Matyasi Gabor, directorul adjunct al Ecoland, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară înfiinţată de CJ Bihor şi Consiliile Locale Săcueni şi Diosig, citat de presa locală.

Investiția e una modernă, fiind nevoie de numai 6 angajaţi. Localnicii sunt favorizaţi doar prin apropierea geografică, Ecoland încheind deja cu 30 de ferme din zonă precontracte pentru achiziţia dejecţiilor animale şi a porumbului şi secarei cultivate pe 126 hectare. Contractul de finanţare a fost semnat pe 5 august 2013, iar investiția este finalizată acum în proporție de 98%, centrala cu o putere de 4.557 MWh urmând a fi pusă în funcţiune în 28 februarie.

În prezent se fac demersurile pentru obținerea licenţei de producător de energie de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie. Cum în primii cinci ani proiectul nu are voie să genereze profit, producţia va fi livrată în Sistemul Energetic Naţional, iar contravaloarea ei va fi compensată cu cea a facturilor emise de Electrica celor două consilii locale şi Consiliului Judeţean, cu tot cu instituţiile subordonate acestuia, de la Direcţia pentru Protecţia Copilului până la Teatrul Regina Maria. Economia depăşeşte câteva sute de mii de euro pe an, doar pentru iluminatul public Primăria comunei Diosig plătind anual circa 100.000 euro, iar CJ, numai pentru propriile sedii, peste 130.000 lei.

La acest căștig se va adăuga în câţiva ani încă unul, şi mai consistent. În baza unui nou proiect, Ecoland va putea ambala şi vinde îngrăşământul agricol obţinut la finalul procesului de producere a energiei, ceea ce va aduce venituri anuale de circa 1,5 milioane euro.

Sursa: ebihoreanul.ro

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.