După o pauză de patru ani, Banat Mountain Bike Maraton, revine prin intermediul unui proiect european derulat de Primăria Berzasca din Caraș-Severin, Asociația Bike Attack din Reșița și Primăria Golubăț din Serbia. Finanțarea este asigurată printr-un proiect european, iar organizatorii consideră că, în acest fel, se poate face promovare turistică nu doar zonei în care se desfășoară întrecerea, ci întregului Banat Montan.

Proiectul european se intitulează “Poteci pentru Ciclismul Montan în Regiunea Banat” și se va desfășura în Clisura Dunării, în încercarea de a dezvolta ecoturismul în această zonă pitorească, însă aproape deloc exploatată.

“Noi am gândit o serie de evenimente. Unul și cel mai important este Banat Mountain Bike Maraton, care va avea o nouă ediție în acest an, după o pauză de aproape patru ani. Dacă până acum a avut loc în zona Gărâna — Semenic, acum, acest eveniment se va desfășura la Dunăre, în zona clisurii, a comunei Berzasca. Apoi, vom organiza tabere educative, cu tineri din România și Serbia, folosind metode de educație în natură, promovând evenimente culturale locale, de fiecare parte a graniței. De asemenea, vom marca cel puțin cinci trasee în România și Serbia, care vor fi folosite și pentru marele eveniment Banat Mountain Bike Maraton”, a declarat Cătălin Gavrilă, managerul proiectului și președinte al Asociației Bike Attack Reșița.

Proiectul se derulează până în luna octombrie a acestui an, timp în care se vor desfășura o serie de campanii de promovare a Clisurii Dunării, pe ambele maluri ale fluviului. De asemenea, prin intermediul caravanelor și a vizitelor de studiu, se va promova turismul pe bicicletă, mai puțin cunoscut și practicat în țara noastră, dar foarte popular în statele occidentale. Se vor realiza trasee pentru cicliștii interesați de acest gen de turism și se vor organiza seminarii în cadrul cărora câțiva tineri din cele două țări vor deveni ghizi de mountain-bike. Tot ei vor fi și cei care vor promova evenimentele și obiectivele culturale locale, pentru o mai bună cunoaștere a culturii și istoriei celor două state partenere, dar și pentru a aduce turismul cultural și sportiv în atenția publicului larg.

“Odată cu finanțarea pe care am primit-o de la Uniunea Europeană, prin Programul de Cooperare România-Serbia și cu cele două primării partenere, activitatea de promovare a ciclismului în Banatul Montan va fi structurată, iar noi am ales zona Dunării, și pentru că Dunărea este un simbol european, și pentru că beneficiem deja de reclama pe care o are acest fluviu, dar și pentru că este o zonă în care moștenirea culturală din partea românească și cea sârbească este foarte puțin promovată”, a declarat Cătălin Gavrilă citat de Agerpres.

Proiectul are o valoare de peste 260 000 euro, din care 85% sută reprezintă finanțarea din partea Uniunii Europene, iar restul, de 15 procente, este asigurat de Guvernul României și de partenerii care implementează proiectul.

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.