Cea de-a XIII-a ediție a Concursului Național “Mesajul meu antidrog” a fost lansată miercuri la Reșița, iar organizatorii speră că la concurs vor participa cât mai mulți elevi din județul Caraș-Severin.

‘Până acum, elevii de la Liceul de Artă din Reșița au fost câștigătorii a trei ediții, lucru pentru care îi felicităm. Ne dorim, însă, să dăm șanse egale tuturor elevilor, iar astfel concursul să fie extins, pe plan local, pentru a putea avea câștig de cauză și elevii din învățământul de masă, nu doar cei de la liceele vocaționale. Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin este partener și se implică în promovarea acestui proiect care se adresează elevilor din învățământul preunivesitar. Ne vom implica pentru promovare prin distribuirea informației către toate unitățile de învățământ, prin rețeaua ISJ. Ne propunem să facem și o sesiune de formare, la începutul lunii martie, pentru toți colegii care lucrează în unitățile de învățământ și răspund de această activitate, respectiv consilierii educativi’, a precizat prof. Ionel Moatăr, purtător de cuvânt al ISJ Caraș-Severin.

‘Mesajul meu antidrog’ este un proiect de prevenire a consumului de droguri în rândul populației școlare din învățământul gimnazial și liceal și se desfășoară anual, încă de la înființarea Agenției Naționale Antidrog.

‘Ediția a XIII-a a concursului se desfășoară în intervalul februarie — iulie 2016, în cadrul instituțiilor din învățământul preuniversitar. Concursul este lansat în toată țara de către Agenția Națională Antidrog, prin cele 47 de centre de prevenire, evaluare și consiliere antidrog de la nivel teritorial, în perioada 8 — 12 februarie și are ca temă ‘Colorează-ți viața altfel… fără droguri!’, a declarat, într-o conferință de presă susținută la Reșița, Sorin Andrițoi, coordonatorul Centrului de prevenire, evaluare și consiliere antidrog Caraș-Severin.

Scopul concursului este menținerea la un nivel scăzut a consumului de droguri, reducerea cazurilor de noi consumatori în rândul populației din învățământul preuniversitar, iar obiectivul general este creșterea nivelului de informare, educare și conștientizare a populației școlare în vederea neînceperii consumului de droguri, în cadrul programelor școlare, extrașcolare și de petrecere a timpului liber.

Secțiunile ediției a XIII-a sunt: eseu literar, arte vizuale (grafică, desen), film scurt metraj, spot, sport (la nivel județean), iar criteriile de evaluare a lucrărilor urmăresc încadrarea în cerințe (tematică și dimensiuni), promovarea mesajelor pozitive, originalitatea mesajului și a subiectului ales, acuratețea stilului, claritatea limbajului.

‘În Caraș-Severin, cele mai consumate sunt canabisul și substanțele noi cu proprietăți psihoactive, denumite generic etnobotanice, în fapt compuși chimici care dau o simptomatologie diferită față de cele clasice. Din nefericire, acestea nu sunt detectabile, nu există reactivi dedicați și deci problema tratării cauzelor devine dificilă. Cuantificarea fenomenului e grea, se bazează pe urgențele medicale cauzate de consumul de droguri și de studiile pe care le facem’, a explicat Andrițoi.

Dacă în 2014, la unitățile de primiri urgențe din Reșița și Caransebeș au ajuns 19 consumatori, anul trecut au fost 46.

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.