Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în 8 martie 2016, ora 1330, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, manifestarea cultural-educativă din ciclul „Reginele României”, cu titlul „Elena și Ana, regine în exil”.

Și această prezentare, ca și precedentele – dedicate reginelor Elisabeta și Maria – își propune să completeze cunoștințele de istorie dobândite în școală și să aducă informații noi. Bazată pe o minuțioasă documentare, pe selectarea riguroasă a detaliilor semnificative din viața celor două regine,  prezentarea scoate în evidență și rolul monarhiei în istoria recentă a României. Spre deosebire de primele două regine, care au trăit în România și au contribuit, fiecare în felul ei, la propășirea și afirmarea țării lor de adopție pe care au iubit-o profund, reginele Elena și Ana au avut traiectorii diferite, au trăit în epoci de o mare complexitate, dar ambele au fost devotate necondiționat fiului și, respectiv, soțului lor, Regele Mihai I al României. Soarta ambelor regine a fost marcată de exil, de ani grei în care au fost obligate să stea departe de țara pe care nu au încetat s-o iubească.

Fiică a regelui Constantin al Greciei și a principesei Sofia a Prusiei, Elena a devenit în 1920 soția regelui Carol al II-lea al României, căsătorie în urma căreia, la 25 octombrie 1921, s-a născut viitorul rege, Mihai. Vitregia sorții i-a hărăzit exilul în trei rânduri, primul începând cu vârsta de 14 ani în Elveția în timpul Primului Război Mondial. Căsătoria cu regele Carol al II-lea a fost marcată de suferință și umilințe, ceea ce a determinat divorțul și al doilea exil, la Florența. După instaurarea comunismului, regina Elena și-a urmat fiul   într-un ultim lung exil terminat în anul 1982, când a murit la Lausanne, în Elveția.

Regina Ana, soția regelui Mihai, fiica prințului de Bourbon-Parma și a prințesei Margaret a Danemarcei, este o personalitate remarcabilă, cu o tărie de caracter deosebită, cu o viață exemplară. A fost alături de soțul ei în toți anii grei ai exilului ce au urmat alungării din România a regelui Mihai, la 30 decembrie 1947.

Genealogia ei coboară în ramurile caselor regale daneză și portugheză. A luptat în al Doilea Război Mondial și, asemenea reginei-mame Elena, a avut mereu o atitudine antifascistă fără echivoc. De altfel, regina Elena s-a implicat în operațiuni concrete de salvare de la deportare a mii de evrei din Cernăuți și Transnistria, în timpul Holocaustului, merite pentru care a fost distinsă post mortem, în 1993, cu titlul de „Drept între Popoare” acordat de statul Israel.

Prezentarea acestor două importante femei din istoria recentă a României aduce informații deosebite care vor veni să întregească tabloul personalităților românești care au jucat un rol deosebit în momente-cheie ale ultimilor ani.

Ca de obicei, la finalul prezentării, vor fi adresate întrebări celor din sală. Răspunsurile corecte, care demonstrează interesul și atenția, vor fi răsplătite cu frumoase premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.