Spitalul de Obstetrică și Ginecologie din Arad, singurul din țară atestat în folosirea tehnicii operației de cezariană ‘Vejnovic’ de către autorul ei, a prezentat această tehnică în cadrul unei manifestări cu caracter științific intitulată ‘Consilium Semestrae Arădean’- ediția a II-a.

La evenimentul organizat de Universitatea de Vest ‘Vasile Goldiș’ Arad, în parteneriat cu Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România, Fundația Științifică ‘Egon and Ann Diczfalusy’, Divizia de Tineret a Fundației ‘Diczfalusy’, Departamentele de Obstetrică-Ginecologie ale Universităților din Novi Sad (Serbia), Szeged (Ungaria), București, Timișoara, Oradea, Deva, Reșița, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Colegiul Medicilor din România, au participat peste 180 de medici și studenți din anii terminali, cărora le-a fost prezentată această tehnică operatorie, cât și alte noutăți în domeniul obstetricii și ginecologiei.

Între participanți s-au aflat lectori și specialiști în domeniu din țară și din străinătate.

‘În cadrul manifestării ne-am propus să educăm medici mai tineri, studenți, dar și medici care au trecut de o anumită vârstă, să-i învățăm lucruri și tehnici mai noi. La prima ediție am abordat specialitatea de ginecologie, iar acum am continuat cu colegii de la Anestezie, Terapie Intensivă și de la Neonatologie. Datorită interesului manifestat și având posibilitatea de a aduce lectori de mare valoare din Serbia, Ungaria, dar și din țară, am gândit să avem o parte teoretică cât și una practică, operația de cezariană fiind în sine ceva foarte practic. Am început cu trei zile de parte teoretică, în cursul căreia am avut totuși și parte demonstrativă multă, după care am continuat exclusiv cu practică, această parte urmând să se încheie vineri’, a declarat dr Cristian George Furău, șef Departament Rezidențiat în cadrul UVVG Arad, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, în partea a doua a evenimentului, cei care au dorit să vadă practic o operație de cezariană cu tehnica ‘Vejnovic’ au fost primiți în sala de operație, cu acceptul pacientei, pentru a asista.

‘În Maternul din Arad folosim de patru ani, cu rezultate foarte bune, tehnica profesorului Vejnovic din Novisad pentru operația de cezariană, avantajul acestei tehnici fiind acela că femeile pot suporta mai multe operații de cezariană (…) Profesorul Vejnovic, care a descris această tehnică în urmă cu 15 ani, ne-a primit în clinica sa pentru a învăța această tehnică, iar în 2012 ne-a validat, iar acum ne-a înmânat și un certificat prin care atestă faptul că facem corect această operație. Tehnica se mai folosește și în alte centre din România, dar noi suntem singurii care am primit un asemenea certificat, acesta fiind un lucru foarte important atât pentru spital, cât și pentru oraș’, a spus dr Furău.

La rândul său, prof Tihomir Vejnovic, autorul acestei tehnici operatorii, s-a arătat mulțumit de modul în care a fost preluată și asimilată tehnica sa operatorie la Arad.

‘Această tehnică înseamnă mult mai puțină sângerare în timpul operației, materialul pentru sutură este mai puțin, iar timpul operației este mult mai scurt. Prin această tehnică se demonstrează că și durerea pacientei, dar și medicația folosită pentru anestezie este mai puțină. Cu alte cuvinte, este mult mai bună atât procedura în sine, cât și refacerea pacientei în urma operației’, a subliniat prof Tihomir Vejnovic.

În continuare, acesta a mai spus că un profesor de la Universitatea Politehnică din Novisad a creat o animație 3D prin care doritorii pot să învețe, animația fiind aproape finalizată și urmând să fie postată pe un site pentru a fi accesibilă tuturor.

‘Un subiect care a fost abordat cu acest prilej a fost și cel al cezarianei la cerere, un subiect foarte fierbinte, care cred că ar trebui legiferat. Un coleg din București, care a susținut o teză de doctorat pe această temă, lucrează acum la o inițiativă legislativă ca cezariana să fie reglementată și să fie făcută la cererea pacientei’, a conchis dr Cristian George Furău.

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.