Câteva zeci de persoane, angajați ai Termocentralei Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), au intrat în greva foamei, fiind nemulțumiți de faptul că administratorul special al complexului a denunțat în mod unilateral contractul colectiv de muncă. 

Protestul angajaților de la Termocentrala Mintia se desfășoară în fața sediului companiei, la fața locului fiind prezentă luni și o ambulanță al cărei personal medical a monitorizat starea de sănătate a oamenilor.

“Prin denunțarea vechiului contractului colectiv de muncă se pierd la salariu circa 700-800 de lei, adică chiar 40% pentru unii dintre angajați. Pierdem transportul, bonurile de masă și multe altele”, a declarat președintele Sindicatului Liber și Independent din Electrocentrale Deva (SLIED), Mircea Crișovan, citat de Agerpres.

În plus, liderul sindical acuză administrația CEH că nu a ținut cont de recomandările făcute de sindicate, care au propus încetarea raporturilor de muncă pentru 1.000 de persoane care îndeplinesc condițiile de pensionare și limitarea salariilor conducerii companiei la maxim 5.000 de lei. În opinia acestuia, aplicarea acelor măsuri ar fi împiedicat denunțarea contractului colectiv de muncă.

“Toate măsurile pe care le-am cerut: adică scoaterea la pensie a 1.000 de oameni (…) reducerea salariilor la maxim 5.000 de lei, după care puteam intra toți în șomaj ca să reducem (cheltuielile, n.r.). N-au vrut. Din cauza lor s-a denunțat contractul colectiv de muncă. De asta suntem aici! Până nu-i demite ministrul pe toți, noi nu plecăm de aici! Să pună interimari de la București, de unde vor!”, a afirmat președintele SLIED.

Contractul colectiv de muncă al angajaților Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a fost denunțat joi, 17 martie, de administratorul judiciar al companiei, în condițiile în care societatea se află în procedură de insolvență. Potrivit unui comunicat al CEH, relațiile de muncă dintre salariați și angajator urmează să se deruleze în baza prevederilor din contractele individuale de muncă.

Conducerea CEH precizează că beneficiile și sporurile stipulate expres — valoric și procentual — în cadrul contractelor individuale de muncă nu vor fi afectate. Compania mai arată că, în cel mai scurt timp, va demara negocierea unui nou contract de muncă.

Sursa: Agerpres

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.