În anul 2016 se împlinesc 150 de ani de la sosirea lui Carol I în România, de la întemeierea Dinastiei Regale și de la promulgarea Constituției din 1866. Evenimentele jubiliare se desfășoară pe tot parcursul acestui an, iar astăzi, 26 martie,  odată cu sărbătorirea zilei de naștere a Principesei Margareta, Custodele Coroanei, va avea loc o ceremonie la Castelul Peleș în care mai multe personalități ale vieții culturale române vor fi decorate de Principesa Moștenitoare.

În cadrul unei ceremonii care va avea loc la Castelul Peleș, Principesa Margareta îl va învesti cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor pe ÎPS Mitropolitul Teofan al Moldovei. Decorația Regală „Nihil Sine Deo” va fi conferită scriitorului Mircea Cărtărescu, ÎPS Mitropolitului Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale, dlui Vasile Moldoveanu și Societății Naționale de Cruce Roșie din România (cu ocazia aniversării a 140 de ani de la fondare). Va primi „Crucea Casei Regale a României” asociația „Les petits frères des pauvres” (cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la fondare).

De asemenea, vor fi învestiți cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler dl Teodor Ilincăi și dl Andrei Vandoros. Vor primi „Medalia Custodele Coroanei” române dl Adrian Curaj, Ministrul Educației Naționale, dna Corina Șuteu, dna Anca Harasim, dl Dan Mocanu, dna Simona Baciu, dna Dana Pârțoc, dna Monica Minoiu, dl. S.P. O’Mahoney, dr. Radu Dop, dl Mugurel Mărgărit-Enescu și dna Mihaela Minu. Vor primi „Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate” dna Lidia Voicu, dl Mihai Covrig, dl Mihai Kovacs și dra Raluca Stratulat.

Principesa Margareta a României s-a născut la 26 martie 1949 la Lausanne, Elveţia, ea fiind desemnată de familia regală a României drept moştenitoare a tronului cu titulaturile „Principesa Moştenitoare a României” şi „Custode al Coroanei României”. Alteţa Sa Regală este licenţiată în Sociologie, Ştiinţe Politice şi Drept Internaţional a Universităţii din Edinburgh, Scoţia.  Principesa Moștenitoare este Doctor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Timișoara și al Universității din Pitești.

Principesa Margareta a fost implicată, înainte de 1989, în proiecte ale Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite şi al Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD).

Principesa Moștenitoare este președintele Societății Naționale de Cruce Roșie din România, preşedintele “Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă Săvârşin” (care are ca scop crearea unui model de dezvoltare rurală şi de atragere a investiţiilor străine) al şi preşedintele de onoare al “Fundaţiei Atletismul Românesc”.

 

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.