Consiliul Judeţean Hunedoara a decis printr-o hotărâre adoptată în cea mai recentă ședință să demareze unele lucrări de restaurare la Sarmizegetusa Regia, vechea capitală a regatului dac. Cea mai importantă intervenție va fi cea de înlocuire a stâlpilor sanctuarului circular.

Consiliul Judeţean Hunedoara a aprobat proiectul de hotărâre ce prevede înlocuirea stâlpilor de stejar care au dat forma actuală a marelui sanctuar circular din Sarmizagetusa Regia, precum şi lucrări de restaurare în zona drumului pavat.

Templul mare circular a fost restaurat în anii ’80, însă amplasarea acelor stâlpi a creat dispute în mediul academic și diverse luări de poziție ale unor renumiți istorici români care au susținut că templul nu ar fi avut niciodată asemenea stâlpi în construcția originală. Totuși, la indicațiile  conducerii de la acea vreme, au fost amplasaţi stâlpii din lemn de stejar, prelucraţi cu barda, vizibili astăzi. Numărul lor este de 84, ai cercului, şi 34, ai absidei (potcoavei), iar înălţimea lor ajungea la 1,4 metri, în cercul exterior, şi un metru în absidă. Stâlpii au putrezit în cei peste 30 de ani de când au fost amplasați, așa că s-a decis înlocuirea lor cu stâlpi din lemn de gorun.

Sarmizegetusa Regia este fosta capitală a Regatului dac și unul dintre cele mai vizitate monumente arheologice din țara noastră. Alături de celelalte cetăți dacice din Munții Orăștiei, Sarmizegetusa Regia este parte a patrimoniului mondial UNESCO. Fosta capitală a Regatului dac a fost centrul economic, religios şi politic al Daciei, înainte de războaiele daco-romane din jurul anului 100.

Comentarii

comentarii

Spune-ti si tu parerea. Opinia ta e importanta.